Стоматологи Івано-Франківського національного медичного університету продовжують профілактичні та консультаційні огляди дітей області. 3 червня аспіранти та лікарі-інтерни відвідали стоматологічний кабінет села Білі Ослави Надвірнянського району та оглянули місцевих школярів.

Аспіранти кафедри стоматології післядипломної освіти Любомир Данильців і Віталій Катеринюк разом із лікарями-інтернами першого року навчання під керівництвом доцентки Зоряни Попович та асистентки Любові Лейб’юк здійснили огляд учнів сільської школи. Спостерігав за оглядом і проректор з лікувальної та науково-педагогічної роботи ІФНМУ доцент Тарас Кобрин. Робота відбулась у кабінеті лікарки Роксолани Івасюк, з якою університет має угоду про співпрацю.

«Ми маємо співпрацю з багатьма стоматологічними кабінетами нашої області. Вона є дуже корисною, адже на їхній базі працюють наші викладачі разом з інтернами і аспірантами, — говорить Тарас Кобрин. — У зв’язку з медичною реформою стоматологічна допомога стала малодоступною, і такі огляди, які виконують наші аспіранти, є корисні не лише в плані науки, але й безпосередньо як профілактика стоматологічних захворювань. Це особливо важливо для дітей з віддалених гірських районів. На відміну від обласного центру чи великих міст, тут складніше отримати стоматологічну допомогу».

Огляди дітей краю стоматологи ІФНМУ роблять систематично. Нині під керівництвом ректора університету, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора Миколи Рожка виконується науково-дослідна робота «Комплексне морфофункціональне дослідження та обґрунтування застосування сучасних технологій для лікування та профілактики стоматологічних захворювань». В її рамках та під час виконання попередніх науково-дослідних робіт працівники ІФНМУ вже оглядали дітей в Калуші і найбільш забруднених селах Калуського району, Бурштині і прилеглих селах, нещодавно були в селищі міського типу Отинія. Виїзд до села Білі Ослави є вже другим. Загалом таким чином в області вже оглянуто понад три тисячі дітей.

Населення гірських районів Прикарпаття особливо потребує якісної стоматологічної допомоги, адже через особливості місцевого довкілля люди тут частіше хворіють на карієс, захворювання пародонту. І наукова робота викладачів і аспірантів ІФНМУ якраз поєднує профілактику і лікування цих захворювань.

Науковці ІФНМУ наголошують на важливості профілактичних оглядів дітей та дорослих. Необхідно відвідувати стоматолога кожні пів року. Науковцями розроблені інформаційні буклети для батьків та дітей. Тільки шляхом профілактики та своєчасного звертання до лікаря можна вчасно виявити патології на ранній стадії та запобігти серйозним проблемам у майбутньому.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma