Працівники кафедри дерматології та венерології спільно з польськими колегами під егідою IDS працюють над започаткуванням міжнародного мультицентрового дослідження в галузі дермоскопії.

Днями Міжнародне Співтовариство Дермоскопії (International Dermoscopy Society), що об’єднує фахівців з понад 150 країн світу, розіслало листа з опитуванням стосовно використання постобробки цифрових фото, отриманих під час мікроскопічного дослідження шкіри.

Ініціаторами виступили доцент кафедри дерматології та венерології Марʼян Волошинович та офіційний представник в IDS від Польщі, президент польської дерматоскопічної групи Paweł Pietkiewicz.

Хоча досвід використання дермоскопії налічує вже багато років, проте ідеї використання цифрової постобробки, зокрема із застосуванням штучного інтелекту(AI) та технологій машинного навчання(ML), доволі нові.

Дермоскопія стала частиною професійного життя. Більшість дерматологів вже не уявляє собі робочий процес без цього додаткового методу дослідження. Однак, спеціалісти працюють з різними приладами та використовують різні камери для фотофіксації, і це є результатом різної якості зображень. Часто ці зображення потребують корекції.

На сьогодні широких досліджень з метою встановлення достовірності світлин, отриманих в результаті постобробки, не проводилось. Інформація, зібрана під час  опитування,  буде використана для планування подальшої роботи.

Дякуємо IDS та особисто президенту Aimilios Lallas за надану можливість звернутись до спільноти, висловлену підтримку та довіру щодо майбутнього дослідження.