Біля Івано-Франківська функціонує Перший Добровольчий Хірургічний Шпиталь «БРАСС», де ефективно працює команда фахівців, котрі безкоштовно виконують складні відновні операції для українських військових. До команди доєдналася місія пластичних хірургів й ортопедів-травматологів з Німеччини, які провели кілька надскладних реконструктивних операцій нашим захисникам. Разом працювали і молоді спеціалісти, випускники медичного ВНЗ, студенти.

До команди долучився й завідувач кафедри травматології, ортопедії і невідкладної хірургії  Вадим Сулима та випускники й студентка ІФНМУ.

Підбір хворих потребував попереднього кропіткого й тривалого пошуку.

 «Хірургічне втручання – це супер складно, бо це реконструкція і відновлення втраченої функції, а післяопераційний період часто пов’язаний з ускладненнями, ризиками поганого загоєння. Тому такі операції потребують ретельного планування з урахуванням усіх можливих ризиків. Це й було початком нашої роботи з німецькими колегами», – зазначає Вадим Сулима.

Обирали тільки надскладні випадки – наслідки мінно-вибухової травми кінцівок. Як зазначає один з пацієнтів – військовий Артем, команда лікарів із Першого Добровольчого Хірургічного Шпиталю «БРАСС» наполегливо бореться за відновлення функції стопи, яку не раз планували ампутувати, коли Артем перебував на лікуванні за кордоном.

Асистували й допомагали досвідченим лікарям й молоді фахівці, зокрема випускники ІФНМУ Юлія Філяк (асистентка кафедри ТО і НВХ, лікарка ортопед-травматолог), Роман Бігун (аспірант медуніверситету, лікар ортопед-травматолог) і Лілія Твердохліб (студентка ІФНМУ).

«Це неймовірний досвід – разом із нашими й німецькими лікарями конструктивно і зосереджено планувати та виконувати операції. Для нас – це круте навчання, а завдяки професору Вадиму Сулимі з’являлася ще й можливість асистувати! Виконувати такі операції  можна і в наших лікарнях, і молоді й талановиті спеціалісти з легкістю оволодівають навичками мікрохірургії, складних транспозицій, реконструкцій. Однак, існує потреба в спеціалізованому обладнанні. Тому я дуже тішуся, що мала змогу бути частиною цього проєкту», – коментує Юлія Філяк.  

Від початку свого існування Перший Добровольчий Хірургічний Шпиталь «БРАСС» оздоровив понад 1500 військових. Провідні українські фахівці, серед яких викладачі та випускники ІФНМУ, невтомно працюють зі складними випадками з однією метою: відновити втрачену функцію. А це потребує, окрім хірургічного втручання, тривалого й виснажливого реабілітаційного періоду.

«А ми і не зупиняємося, долаємо професійні труднощі. Колеги з Німеччини повернулися додому, а ми продовжуємо естафету», – коментує професор ІФНМУ, лікар ортопед-травматолог вищої категорії, експерт МОЗ Вадим Сулима.

Непереборне бажання вдосконалюватися – це шлях до перемоги! І працівники та випускники ІФНМУ вносять надважливу лепту до її якнайшвидшого здійснення, рятуючи наших Героїв.

Більше інформації тут: https://youtu.be/1CujuDbTaiM?si=vNQqNtTokslWc7JR