29 жовтня, у Всесвітній день боротьби з інсультом, завідувачка кафедри неврологїї та нейрохірургії ІФНМУ, професорка Вікторія Гриб та інтерни-неврологи провели просвітницько-пізнавальну акцію для франківців, щоб привернути увагу людей до стану свого здоров’я.

Наші молоді лікарі-неврологи навчали людей, як діяти, коли Ви стали очевидцем навіть короткочасної втрати людиною свідомості, зміненої мови, слабкості в кінцівках з однієї сторони. Вчасне звернення за медичною допомогою допоможе врятувати життя, попередити розвиток інвалідності.

Сьогодні в усьому світі проводяться соціально-просвітницькі заходи, направлені на привернення уваги населення до стану свого здоров’я, висвітлюються питання головних факторів ризику виникнення інсульту та інфаркту.

«На жаль, Україна є лідером в Європі зі смертності від серцево-судинних захворювань, зокрема від інсульту. Кожен рік більше ніж 110 тисяч українців стають жертвами мозкової катастрофи.

80% випадків інсульту можна запобігти, якщо приділяти увагу таким факторам ризику розвитку захворювання: низька фізична активність, надлишкова вага, неправильне харчування, стрес, паління, нелікована артеріальна гіпертензія, високий рівень холестерину, недбале ставлення до рівня глюкози при цукровому діабеті», - відзначила  Вікторія Гриб.

Також професорка наголосила, що надзвичайно важливо надати необхідну допомогу при розвитку інсульту протягом перших 4,5 годин – часу можливості розчинити тромб, який є причиною майбутньої неспроможності