У п'ятницю, 24 березня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в стоматології». Подія є продовженням традиційного, вже одинадцятого, Івано-Франківського стоматологічного форуму.

«Цього року конференція проходить у змішаному режимі, і ми дуже раді бачити таку аудиторію в лекційній залі, адже три роки ми не мали таких зустрічей, — зазначив голова обласного осередку Асоціації стоматологів України, завідувач кафедри ортопедичної стоматології, професор ІФНМУ Зіновій Ожоган. — Перерва очних конференцій була пов'язана з пандемією COVID-19, а минулого року почалась повномасштабна війна. Але завдяки Збройним силам України ми сьогодні можемо провести нашу конференцію. Тішить географія учасників. Крім наших професорів і доцентів маємо доповідь з Варшавського університету, дві доповіді з Німеччини».

Як сказав у своєму вітальному слові ректор ІФНМУ професор Микола Рожко, до Івано-Франківська приїхали люди, які були біля витоків стоматологічного факультету, лікарі та наковці, які вчилися тут, чимало гостей з інших вишів. «Дякую всім нашим гостям за те, що ви з нами, — сказав Микола Рожко. — Університет живе і працює попри всі виклики, перепони і труднощі, які маємо нині. Сьогодні в університеті також відбувається день студентської науки. Цього року буде 40-річчя першого випуску нашого стоматологічного факультету, і ми продовжуємо ці славні традиції».

Професор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Олексій Павленко привіз до Івано-Франківська знакові речі для історії української стоматології: зуботехнічний молоток, підписаний відомим лікарем-стоматологом, професором Эвальдом Варесом, вимірювач товщини литої коронки, виготовлений в Івано-Франківську у 1990 році з маркуванням Made in Ukraine, збірки наукових праць 1980-х років.

Дистанційну доповідь на конференції мала президентка Асоціації стоматологів України, професорка Ірина Мазур. Вона відзначила згуртованість стоматологічної спільноти України та світу. Яскравим прикладом цього є те, що вже у березні 2022 року в України почали заїжджати перші вантажі медичної допомоги, зібраної силами стоматологів.

Запис онлайн-трансляції конференції можна переглянути за цим посиланням.