Студентська театральна студія «Amore» 13 січня водила Меланку по кафедрах Івано-Франківського національного медичного університету. Звісно ж, дійство відбулося й у центральному корпусі для представників деканатів, фахового медичного коледжу і ректорату.

Студенти-медики готувалися і створили цікаве дійство, яким потішили своїх викладачів. Під час онлайн-зборів театру його керівниця лікарка-інтерн Ірина Олексин (Попович) запропонувала зробити Маланку. Учасники підтримали ідею. Відбулися репетиції онлайн і офлайн. Нагадаємо, днями студенти-театрали з «Amore» створили зворушливу короткометражку «Світло різдвяної ночі».

Роль Маланки виконував студент шостого курсу Микола Фафлей. Він грає в театрі «Amore» з 2019 року. «Я вперше був у цій ролі, — розповідає хлопець. — Макіяж мені робили дівчата, казали, головне не напружуватись. Було весело. На перших репетиціях не сильно розумів, що маю робити, але ми підібрали реквізит, і все вийшло».

Студентка п’ятого курсу Аліна Андрейчук була в образі Кози. «У мене такий характер, що мені особливо нічого не треба було робити, щоб ужитися в цей образ, — сміється дівчина. — Наша Ірина вже знає нас усіх, тож розподілити ролі не було проблемою. Усім весело, всім подобається».

Миттєвості святкового дійства дивіться у фотогалереї.

Довідково

Свято Маланки відмічають напередодні Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим — день преподобної Меланії, звідки й походить назва свята).

У цей день відбувається давній обряд із переодяганням у тварин і фольклорних персонажів. Молодь (у масках або без них) щедрує, ходить із «козою», водить переодягненого на Маланку парубка. Традиційні дійові особи — «баба» Маланка та «дід» Василь. В Маланці нерідко використовують сучасні мотиви й персонажі (вояки, лікарі та ін.).