В Івано-Франківську відбулися урочистості, на яких відзначили медиків, котрі продовжують боротьбу з пандемією COVID-19. Грамоту Верховної ради України за заслуги перед Українським народом отримав професор кафедри терапії і сімейної медицини післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету Сергій Федоров.

«Ця грамота — заслуга не тільки моя, а й колективу кафедри, адже більшість наших працівників з перших з днів пандемії лікують хворих на COVID-19, — говорить Сергій Федоров. — Так само це заслуга кардіологічного відділення Центральної міської клінічної лікарні, яке було перепрофільоване на роботу з пацієнтами з COVID-19. І зараз ми продовжуємо цю роботу, адже маємо вже третю хвилю пандемії. Так само дякую колективу міської клінічної лікарні №1, де я також працював». Зазначимо, що такі грамоти отримали керівник Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська Тарас Масляк і завідувачка терапевтичним відділенням №2 ЦМКЛ Зеновія Зозуляк.

Лікарі України і світу продовжують працювати на межі можливостей і намагаються рятувати життя людей. «Зі своєї повсякденної діяльності ми бачимо, що вакциновані люди або не хворіють, або хворіють на легкі форми COVID-19, тому кампанія з вакцинації, яка відбувається у всьому світі, є вкрай важливою для того, щоб ми успішно подолали пандемію», — каже Сергій Федоров.

Як каже професор, зараз в Україні, як і в світі, домінує штам Дельта. Захворювання перебігає агресивніше, інкубаційний період є вдвічі коротшим. «Вакциновані пацієнти практично не потрапляють до лікувально-профілактичних закладів, переважна більшість пацієнтів у лікарнях — це люди, які не вакцинувалися, — підкреслює Сергій Федоров. — У багатьох випадках перебіг є дуже важким, вищий відсоток ризику механічної вентиляції легень і, на жаль, вищий відсоток пацієнтів, котрі помирають».

Головний захист від COVID-19 — це вакцинація, переконаний професор Федоров. Навіть люди, які вже перехворіли, все одно через певний час мають вакцинуватися. Не втрачає актуальності носіння масок в громадських місцях, адже це зменшує ризик зараження повітряно-крапельним шляхом.