Нещодавно в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого відбулася Регіональна студентська наукова конференція, присвячена 30-літтю легалізації Української греко-католицької церкви «Українська Греко-Католицька Церква у другій половині ХХ століття в Україні: підпілля, легалізація, становлення».

Співорганізаторами конференції виступили Івано-Франківський національний медичний університет, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Університет Короля Данила. У науковому заході взяли участь понад 40 студентів та їхні наукові керівники.

Робота конференції проводилася за такими напрямами: відносини Церкви і держави в період підпілля; літургійне життя підпільної УГКЦ; історичні портрети діячів підпільної Церкви; вплив молитви та богослужбових практик на морально-емоційний стан та фізичне здоров’я (за матеріалами діяльності священнослужителів УГКЦ); вплив рішень ІІ Ватиканського собору на функціонування підпільної УГКЦ; роль державного апарату, громадських організацій і духовенства у легалізації УГКЦ; відродження і структуризація УГКЦ.

Представниками від ІФНМУ у складі оргкомітету конференції були голова Ради Студентського наукового товариства Надія Гринів та секретар СНТ Марта-Андріана Середюк. Студентка другого курсу медичного факультету Леся Рижкова представила на заході наукову роботу на тему «Велична сила молитви у моральному зціленні та фізичному переродженні (за матеріалами діяльності священнослужителів УГКЦ)», яку підготувала під керівництвом кандидата філософських наук, доцента кафедри українознавства і філософії ІФНМУ Алли Сініциної.

«Надзвичайно важливою є співпраця між різними навчальними закладами міста та проведення таких спільних заходів, — зазначив проректор з наукової роботи ІФНМУ, професор Ігор Вакалюк. — Ця наукова конференція вперше об’єднала своєю тематикою студентів усіх закладів вищої освіти Івано-Франківська».

«Приємно, що сучасна студентська молодь цікавиться не тільки майбутньою професією, але має чітку громадську позицію, яка ґрунтується на розумінні ролі церкви у формуванні світогляду сучасної молоді», — підкреслив у вітальному слові учасникам конференції декан медичного факультету ІФНМУ, професор Роман Яцишин.

«Студенти з радістю підхопили ідею участі в організації заходу. Вони залюбки ділились чималим досвідом проведення конференцій, — розповідає науковий керівник СНТ та ТМВ, професор Наталія Воронич-Семченко. — Надіємось на активну участь студентів Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого у нашій щорічній студентській науковій конференції в березні наступного року».

У рамках проведення конференції учасникам була представлена тематично-книжкова експозиція літератури, присвячена 30-літтю легалізації Української греко-католицької церкви. На завершення конференції від імені співорганізаторів всім учасникам були вручені пам’ятні сертифікати.