«Глухота не вирок» під таким гаслом працює громадська організація батьків дітей з вадами слуху Івано-Франківська на чолі з кандидатом медичних наук Ольгою Заставною. Вже вдруге ця організація на базі відпочинку ІФНМУ «Арніка» в Яремче провела виїзний табір.

Метою заходу є соціалізація дітей з вадами слуху, обмін досвідом між батьками та фахівцями, а також навчання батьків та спеціалістів новим методам реабілітаційного супроводу. Цього року вперше заохотили до співпраці громадське об’єднання «Ожина» з Кропивницького.

Участь у лекційному курсі взяли завідувач кафедри оториноларингології з курсом хірургії голови та шиї ІФНМУ, головний оториноларинголог МОЗ України, професор Василь Попович, завідувач кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ІФНМУ професор Ігор Чурпій, спеціаліст моніторингу роботи систем кохлеарної імплантації, зовнішній експерт Міжнародної Академії реабілітації MED EL, почесний доктор асоціації отоларингологів Грузії Ніна Шепеленко, директор Інклюзивно-ресурсного центру, сурдопедагог Олена Дорошенко, Євген Миценко старший викладач кафедри фізичного виховання і оздоровчої фізкультури Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, доцент кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання ІФНМУ Наталія Голод, доцент кафедри фізичної реабілітації Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Лілія Войчишин, директор КІНД Інтерслух Київ Константин Герлянд.

«Лекційний матеріал, що був наданий слухачам, дозволив розширити знання батьків та фахівців в області педіатричної отоларингології, реабілітаційного супроводу, фізичного виховання та оздоровчого напрямку, з особливостями проведення логомасажу та корекції постави, — розповідає професор Василь Попович. — Фахівці та батьки прослухали інформацію про особливості організації реабілітаційного супроводу дітей з коморбідною патологією, реципієнтів систем імплантаційного супроводу».

Досвід роботи ГО «Ожина», представлений командою з Кропивницького, був сприйнятий з великим зацікавленням, адже соціалізація та інтеграція дітей з обмеженими можливостями зараз стає пріоритетом у розвитку суспільства.

«Успіх всієї команди у реабілітаційному процесі залежить від ранньої діагностики, — продовжує Василь Попович. — Тому особлива увага була приділена ранньому втручанню, а саме організації неоскринінгу дітей у визначенні проблем слуху на першому етапі».

Учасники виїзного табору одностайно відзначили плідність заходу відповідно до рівня отриманих знань.