Днями студенти-медики провели благодійний медичний форум. На події обговорювали депресію, життєві трикутники та інші цікаві теми. Захід відбувся за підтримки проекту Promprylad, організували подію учасники студентської організації UMSA в рамках проекту Medme.

За словами керівниці заходу, студентки третього курсу Христини Лікар, цей форум став підсумковою подією циклу лекцій і зустрічей, що проходили упродовж півроку і знайомили студентів та інших зацікавлених відвідувачів із питанням психічного здоров’я.

Одна зі спікерок форуму, доцент кафедри психіатрії, наркології і медичної психології ІФНМУ Олена Пітик розповідала про депресію та як з нею жити. 

«Нещодавно я  була на конгресі європейської психіатричної асоціації, де офіційно озвучили, що у 2018 році ВООЗ визнала депресію на першому місці серед захворювань і випередила серцево-судинну патологію», – говорить Олена Пітик. – Це  захворювання впливає на якість життя людини, на її соціальне, інтимне та професійне функціонування. Людина при цьому  дуже страждає, втрачає можливості та час».

Олена Пітик зазначає, що сьогодні все ще  багато людей бояться йти до психіатра, і потрапляють тоді, коли вже надто важко щось зробити. «Справа в тім, що депресивні та важкі психічні захворювання стартують у дитинстві та у підлітковому віці. А ми всі ще підлітки до 26-28 років, поки цілком не сформована центральна нервова система, - пояснює пані Олена. – Втім, депресія  –  це не вирок, а привід змінити своє життя…».

Голова обласного осередку УСП, психіатр і психотерапевт Анатолій Гаргаун  виступив з цікавою темою  «Психіатрія в позиційному стосунку: «жертва», «переслідувач», «рятівник». Зокрема, говорив про  різні життєві сценарії, і що людська поведінка є детермінованою. «Те, що на свідомому рівні ми заперечуємо,  є  обов’язковим до виконання нами на несвідомому рівні, - пояснює Гаргаун. – А знизити регрес життєвого сценарію можливо тоді, коли є прийняття». Також психіатр говорив про базові та вторинні емоції, аутоагресію, самокритику, причини аутоімунних захворювань, психосоматику тощо.

Захід був благодійний. Організатори заходу вдячні всім, хто долучився до збору коштів на лікування однорічного Костика Ерстенюка. Разом з активом команди  фестивалю Holifest-2019 волонтери медичного форуму передали мамі хлопчика Мар’яні Ерстенюк  10 тис. 330 грн.

Нагадаємо, хлопчик вже рік бореться з важкою недугою – лімфангіома шиї та органів грудної порожнини зі зміщенням. Під час складної операції пухлину частково видалили. Проте попереду тривале лікування.

Не будьмо байдужими – допоможемо разом!

Реквізити для перерахункукоштів:

Приватбанк:4149629382156594 (Одержувач – Мар’янаЕрстенюк)