Сьогодні, одинадцятого квітня, – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона, який відзначають, щоб привернути увагу людства до цього захворювання.

Щороку інтерни кафедри неврології та нейрохірургії разом із завідувачкою кафедри, професором Гриб Вікторією проводять акцію під гаслом: «Я не хворий, я живу з хворобою Паркінсона», метою якої є підвищення поінформованості нашого суспільства про хворобу Паркінсона, спрямовану на підтримку хворих та їх сімей. У рамках акції жителям міста пропонують заповнити анкету щодо основних питань про захворювання, а також видають пам’ятку з інформацією про хворобу Паркінсона.

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням нервової системи. Уперше захворювання описав у 1817 році англійський лікар Джеймс Паркінсон. Причини хвороби до цього часу залишаються не з’ясованими.

В Україні близько 25000 хворих на ХП, в Івано-Франківській області зареєстровано більше 1000 пацієнтів. Хвороба Паркінсона є захворюванням, при якому пацієнти пожиттєво отримують лікування, яке підтримує їх життєдіяльність, покращує якість життя. Воно є ефективним, особливо на ранніх стадіях. На даний час деякі препарати держава надає пацієнтам з повним або частковим відшкодуванням.