У вівторок, 20 вересня, викладачі кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб провели майстер-клас для студентів і лікарів.

У майстер-класі на тему «Роль техніки інгаляції в досягненні ефекту лікування бронхообстукції» взяли участь студенти п’ятого та шостого курсів медичного факультету, а також пульмонологи і терапевти лікувально-профілактичних закладів області.

На початку заходу завідувач кафедри професор Микола Островський ознайомив присутніх із анатомо-фізіологічними особливостями будови органів дихання та локалізацією регулюючого рецепторного апарату вагусної та симпато-адреналової систем. Також професор унаочнив locus morbi при ХОЗЛ та БА та принципами підбору лікувальних молекул і способів їх інгаляційної доставки.

Під час практичної частини майстер-класу доцентка Мар'яна Кулинич-Міськів ознайомила учасників із методикою використання різних інгаляційних пристроїв задля подальшого навчання пацієнтів та відновлення якості їхнього життя. Зокрема, викладач наголосила на необхідності щоденного використання інгаляційних форм лікарських засобів у хворих з ХОЗЛ та бронхіальною астмою.

Доцентка Ірина Савеліхіна презентувала спорядження та використання небулайзера, продемонструвала, як правильно проводити інгаляцію, розповіла про переваги небулайзерної терапії. Йшлося також про ліки, які доречно використовувати в небулайзері, зокрема, при яких патологіях, а також про протипокази до небулізаційної терапії.

На заході були присутні представники інших кафедр, зокрема, завідувач кафедри фармакології професор Юрій Попович та доцент кафедри внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології імені Є.М.Нейка Віталій Камінський.

Насамкінець Микола Островський акцентував на тому, що важливо формувати прихильність пацієнтів до інгаляційних методів доставки лікарських засобів. «Щоби досягати комплаєнсу в процесі лікування, слід належно забезпечувати дієвість базисних схем терапії бронхообструктивної патології», –  зазначив завідувач кафедри Микола Островський. –  Слід також пам'ятати, що важливою є оцінка зворотності бронхообструкції в процесі діагностики».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma