Упродовж двох тижнів у німецькому місті Росток шестикурсниця Яна Дмитришин знайомилася з організацією європейської медичної освіти та студентською наукою.

Літня медична Школа проходила з 13 по 26 червня на базі медичного університету німецького міста Росток, а її учасниками були студенти-медики зі США, Колумбії та Мексики. Усього – 18 студентів із партнерських університетів. Яна була єдиною представницею з України, а грант від організаторів отримала у знак підтримки українського студентства в непростий час війни. Умовою участі також був мотиваційний лист та вільна англійська. 

Для учасників програми викладачі німецького університету прочитали лекції з фізіології та патології старіння органів і систем організму людини, зокрема про гормональне старіння, остеопоротичні зміни хребта, старіння і зір, старіння щелепно-лицевої ділянки, методи хірургічного лікування раку молочної залози, механізми доношених і передчасних пологів тощо.

Яна каже, що їй особливо було цікаво дізнатися про механізми попередження старіння. «Виявляється, легкий дефіцит калорій та ходьба більше 16-20 тис. кроків за день можуть трохи призупинити процеси гормонального старіння організму, – ділиться своїми пізнаннями Яна. – Університет в цілому спеціалізується на дерматології, там великий акцент роблять на практику, проводять різноманітні дослідження, наприклад, щодо лікування раку шкіри. А ще там багато лабораторій, як от з розробки нових технічних медичних засобів, де ми також побували».

Окрім того, Яна взяла участь у тренінгах із невідкладної та екстреної медицини, побувала в анатомічному музеї, на виробництві кардіоваскулярних стентів в Інституті біомедичної інженерії у Варнемюнде. За словами Яни, із нею надовго залишаться приємні емоції від зустрічі із Балтійським морем, поїздки до Берліна, незабутні враження від екскурсій музеями, пікніків.

У спільноті Студентського наукового товариства кажуть, що учасники активні не лише в рідному університеті, але й за його межами, і що участь Яни в німецькому проєкті є тому підтвердженням.

До слова, це вже друга Літня школа для Яни Дмитришин. Два роки тому дівчина була учасницею школи у Бельгії. Тоді, пригадує студентка, головна тема Школи була присвячена питанням зоров'я та міграційних процесів.

«Попри виклики сьогодення, незважаючи на війну, наші активні й мотивовані студенти прагнуть розвиватися, підвищувати свої знання, удосконалювати практичні навички і успішно досягають мети, – говорить  керівниця СНТ професорка Наталія Воронич-Семченко. – Вони наша гордість і гідна зміна. Саме таким належить майбутнє України...».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma