Курси з вивчення української мови продовжуються. Організатори та викладачі ІФНМУ запрошують усіх охочих долучатися. Говорити українською, кажуть, легко й цікаво.  

Упродовж минулого тижня на базі університетської бібліотеки пройшли заняття для тимчасово переміщених осіб, які вивили бажання підвищити свою українськомовну компетентність.

«Хочеться говорити українською, а не суржиком, тому я прийшла сюди на навчання», – зазначила одна зі слухачок, киянка Ірина Козаченко.

Більшість присутніх говорили про те, що вивчення української для них є очевидним і бажаним. 

Курси проводять викладачі кафедри мовознавства. Їхні заняття орієнтовані на вдосконалення усної форми літературної мови на різних її рівнях, зокрема на фонетичному, лексичному, стилістичному, фразеологічному та синтаксичному.

На першому занятті доцентка Уляна Соловій презентувала тему «Знайомство. Добрий день. Ми з України!». Слухачі розповідали про себе, а після самопрезентації ділилися попереднім досвідом спілкування українською у своїх родинах та колективах. «Кожна помилка  – крок до прогресу,  –  заохочувала до вивчення мови Уляна Соловій. – Варто говорити українською і жити нею».

На другому занятті слухачі віртуально мандрували вулицями давнього Станіславова,  сучасного Франківська, дізнавались про традиції міста та різні цікавинки від викладачки Ольги Криницької.

Професорка Анна Ільків запропонувала тему «Великі українці». Кожен зі слухачів мав змогу презентувати свою «десятку» великих українців, аргументуючи свій вибір. Наприкінці заняття вибір слухачів викладачка зіставила із загальнонаціональним рейтингом телепроекту «Великі українці».

зображення viber 2022 04 02 08 47 22 952

«Мова – це головний орієнтир на шляху до усвідомлення національної ідентичності. А пізнання народної душі – нашої мови, дуже захопливе», – підсумувала Анна Ільків.

За словами завідувачки кафедри мовознавства ІФНМУ Світлани Луцак,  відвідувачі вже з перших занять цікавилися регіональними особливостями: діалектами, звичаями, традиціями та історією Франківщини, що свідчить про налаштованість на інтеграцію у середовище міста. «Це справді хороша можливість соціалізуватися в галицькому середовищі,  а також підвищити культуру мовлення, – говорить Світлана Луцак. – Використовуючи різні говірки, слухачі вільно можуть комунікувати між собою. Таке мовне єднання є запорукою єдності народу та перемоги України!».

Курси української мови – це волонтерський проєкт, спрямований передусім на вдосконалення українськомовних навичок нових мешканців Івано-Франківська, зокрема вимушено переміщених осіб. Тож організатори запрошують доєднуватись всіх охочих. На заняттях говоритимуть про сучасне мистецтво, кіно, здорове харчування, екологію тощо. 

Надалі навчання відбуватимуться двічі на тиждень, у понеділок та четвер, о 14.00. До групи офлайн можна доєднатися, зареєструвавшись за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1Ty8wI_nKWndquFkoQTrxBczMF-OaF-_PbP6KUiUkvFbfmw/viewform?usp=sf_link

Також організатори пропонують онлайн-курси для тих, кому зручніше навчатися дистанційно. Реєстрація тут:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9Mzv9DtpMS0hsOL96PwJz7LX1PX_0BW2V-QciN7eF7jTSeA/viewform?usp=sf_link

Зауважимо, співорганізаторами  курсів є місцевий осередок організації «Просвіта». На одному із занять просвітянка Наталія Синиця розповідала про свій родовід, заохочувала присутніх досліджувати генеалогічне дерево їхнїх родин, демонструвала власну вишивку. Тож на заняттях є нагода знайти однодумців та цікаві знайомства. І щоби визначити смак не по шкаралупі, а по ядру, як заповідав український філософ Сковорода, про якого згадували на одному із занять, тобто самостійно відвідати мовні курси та зробити власні висновки, варто таки прийти. До зустрічі!    

Все буде Україна!

 

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma