В головному корпусі Івано-Франківського національного медичного університету розгорнули волонтерську діяльність студенти та викладачі. 

Студенти-волонтери збирають медикаменти, які сортують на місці та відправляють в лікарні Києва та Харкова.

«Був запит на поповнення медикаментів у лікарню Кропивницького, оскільки свої запаси лікарня передала на фронт. Також ініціативна група наших студентів розпочала виготовлення джгутів типу САТ для передачі на передову. Всі матеріали для цього зібрано – очікуємо близько 600 готових джгутів» – повідомляє голова Студентського парламенту Михайло Луканюк.

Крім того, студенти збирають харчі: їжу швидкого приготування, батончики, шоколад для передачі напряму військовим. Вже дві посилки очікує відправлення на схід України, проте волонтери шукають водіїв та транспорт.

В основному корпусі університету з першого дня повномасштабної війни проводять «Базовий курс надання медичної допомоги в умовах війни для не медиків». Курс проводить завідувач кафедри травматології та ортопедії професор Вадим Сулима:

«Близько 68% смертей у час війни припадає на кровотечу, яку невчасно чи неправильно зупинили. Елементарні навики надання правильної медичної допомоги для будь-якої людини без медичної освіти дають шанс професійним медикам зберегти життя потерпілого. Люди мають можливість послухати мене на лекції, а також мати під рукою зібрану медичну інформацію в телеграм каналі osteon_professors_bot, доступному для всіх охочих».

Після лекції професора Сулими його студенти-пластуни проводять заняття для відпрацювання практичних навиків допомоги постраждалим під час війни для людей без медичної освіти. Традиційно заняття проводять щодня об 11 год. за попередньою реєстрацією.

Кафедра військової медицини проводить очні та онлайн-навчання для медиків та медиків-студентів для удосконалення професійних знань в умовах воєнно-польової медичної допомоги. Графік проведення занять можна переглянути на сайті університету та фейсбук-сторінці університету.

«У 2009 р. тодішня влада скасувала в університетах роботу кафедри медицини катастроф та військової медицини, оскільки вважалось, що Україна – мирна держава, а медичних знань в умовах війни достатньо для військових медиків, які навчаються в військових академіях. Лише у 2016 р. в медичних університетах відновили роботу кафедри. Тобто, на жаль, маємо прогалину в знаннях медиків про їхню роботу в стані воєнно-польових умов», – зазначає професор Сулима.

Джерело: Збруч

 
Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
22
23
25
26
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma