В Івано-Франківському національному медичному університеті мешканців міста вчать надавати першу домедичну допомогу в умовах війни. Щодня охочих опанувати навички невідкладної допомоги приходить все більше. Реєстрація триває.

Базовий курс «Надання невідкладної допомоги в умовах війни» для всіх охочих без медичної освіти проводить завідувач кафедри травматології та ортопедії професор Вадим Сулима. Зі слів професора Сулими, від 60 до 80 відсотків травм потерпілих – це пошкодження кінцівок, ортотравматологічні проблеми.

Актуальні зараз мінно-вибухові травми з неповними відривами кінцівок. «Важливо, щоб ви знали, що ви працюєте на тих 90% людей, яких хірурги можуть врятувати. І якщо ви використаєте елементи цього знання, то ми їх побачимо на операційному столі й будемо аплодувати, що вони вижили», – каже медик.

Люди на практиці вчилися накладати джгут, побачили різницю між сучасним джгутом-турнікетом САT та гумовими джгутами Есмарха, які колись обмотували довкола прикладів. Якщо джгута немає, його можна замінити паском або шматком тканини. Важливо знати, як накласти джгут при кровотечі з шиї. Важливо зразу притиснути, зупинити кров, бажано щоб у цей час хтось інший шукав джгут. Рана тампонується бинтом, а відтак бинт прикручується джгутом. Неможливо поставити джгут на сідничній ділянці. Тож до операції застосовується туга тампонада: «берете один-другий-третій бинт і туго напихаєте в рану». Є препарат Сelox, що згортається з кров'ю й тампонує рану. Присутні отримали відповіді на багато запитань та дізналися чимало нюансів і тонкощів надання допомоги. Наприклад, як виміряти артеріальний тиск без апарата або як виявити внутрішню кровотечу. А це складно зробити не медику. Тому, якщо пораненому дають наркотичний анальгетик, то шприц-тюбик обов’язково кріпиться на видному місці: так хірург зразу побачить, що симптоми гострого живота стерті і застосує для виявлення всередині рідини ультразвуковий датчик.

Серед слухачів курсу виявилася білоруска, що приїхала в Україну через репресії. Каже, що співпрацює з правозахисною організацією та їхати з України не збирається. Прийшла на курси, бо не може нічого не робити, так стає спокійніше. «Я зрозуміла, що для мене це, по-перше, вкрай необхідні знання, тому що в мене базова педагогічна освіта, я не маю медичної, і мені ці знання знадобляться, особливо в час воєнних дій, а по-друге, це буде хороший інструмент для зняття особистої тривоги і перетворення пасивно-депресивного стану на більш проактивний», – пояснює ще одна учасниця навчань, психологиня-консультантка, майстриня тайського масажу Ірина Тищенко. Каже, що дізналася вкрай важливу інформацію: «Ми робили іммобілізацію відірваної кінцівки і зупинку крові за допомогою джгута. Також я навчилася робити непрямий масаж серця. Цього я раніш не робила і це дуже цінний досвід, який, сподіваюся, не знадобиться».

Днями навчання з невідкладної медичної допомоги професор Сулима провів також  для пластунів, а вже у суботу, 5 березня, вишкіл з воєнно-польової хірургії буде організований для хірургів міста та області. Початок о 9 год. в центральному корпусі університету.

Щоби ознайомитися з анонсами та репортажами про вишкіл стежте за оновленнями на Facebook-сторінці вишу.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
22
23
25
26
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma