Ректорат ІФНМУ, кафедра хірургії післядипломної освіти з глибоким сумом повідомляють про смерть видатного хірурга, фундатора власної хірургічної школи, почесного голови Івано-Франківського осередку асоціації хірургів України, Заслуженого діяча науки і техніки України, доктора медичних наук, професора Михайла Григоровича Шевчука.

До останніх днів свого життя ця мудра і щира людина, віддавала свій професійний і життєвий досвід хірургічній спільноті Прикарпаття, численним учням і послідовникам. Не лише науковий і педагогічний внесок, але й мистецтво рятувати людське життя, беззастережно віддавати свій час, здоров'я і досвід назавжди закарбувало його ім'я у історії хірургії. Це людина, яка передала нащадкам естафету своїх попередників і вчителів: професорів Ю.Л. Мельмана, С.А. Верхратського, академіків О.О. Шалімова та М.М. Амосова. Непоправна втрата для хірургічної громади і родини, друзів і співробітників спонукає до відчуття невпинності зміни часів і епох і до прагнення закарбувати пам'ять по цю непересічну людину.

Ми знали, що ніхто не вічний. Ми розуміли, що час кожного проб‘є, і тим не менше це стало несподіванкою і болючою реальністю: пішов з життя мій Вчитель, людина, яка уособлювала для мене трансформацію історії хірургії у сучасність, перехід від класики до інновацій, від корифеїв з підручника до професіоналів, які передали іскру хірургічного мистецтва з старої школи у майбутнє. Саме такою фундаментальною особистістю був і залишається професор Михайло Григорович Шевчук, — ділиться співчуттями учень професора Шевчука, завідувач кафедри хірургії післядипломної освіти, професор Олег Ткачук. — Банальні метафори «людина з великої літери» занадто примітивні. Скоріше ця людина стала епохою в історії нашої хірургічної спільноти і у моєму власному житті. Сумно і боляче, не хочеться зайвого пафосу, але насправді, він не зник безслідно і посіяв добро, талант і мудрість серед своїх колег, учнів і послідовників».

«Велика й водночас проста людина, — таким був Михайло Григорович. Він був уособленням хірургії з усіма її моральними цінностями, принципами та відчуттям обов’язку. А разом з тим він глибоко розумів повсякденні проблеми кожного хірурга», — говорить професор Іван Гудз. Також він завдячує Михайлові Шевчуку своєму стартові в хірургії: «Саме завдяки йому розпочався мій шлях у цю спеціальність. Його моральність, цінності та принципи стали і для мене дороговказом. І хоча надалі ми працювали в різних напрямках, я завжди відчував його підтримку як в університеті, так і в товаристві хірургів. Вічна і світла пам’ять».

Панахида відбудеться 5 лютого о 16:00, похорон — 6 лютого о 13:00 в Будинку смутку (вулиця Ребета, 3).

Вічна та світла пам’ять!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma