Оновлені навчальні кімнати, приміщення для викладачів, нові меблі, комп’ютери та оргтехніка. Це результат масштабних ремонтних робіт, які завершуються на кафедрі судової медицини та медичного права Івано-Франківського національного медичного університету.

Кафедра знаходиться в морфологічному корпусі — одній з найстаріших будівель Івано-Франківська, яка зведена понад 250 років тому, у 1742 році. Великі приміщення з високими склепіннями було доволі важко опалювати, тож тут було холодно взимку. Тепер же умови для роботи викладачів і навчання студентів значно покращилися. Завдяки додатковим перестінкам тут стало комфортніше, тепліше, та й загалом кафедральні площі зараз використовуються ефективніше.

В оновлених навчальних кімнатах зібрано десятки макропрепаратів, муляжів тілесних ушкоджень, а також кілька макетів місця події, що моделюють ситуації, з якими можуть стикатися медики. «Будь-який лікар після вивчення курсу судової медицини має володіти трьома практичними навичками, а саме діагностика смерті, огляд трупа на місці події і фіксація тілесних ушкоджень у медичних документах. Зокрема, дуже важливо вміти розгледіти на місці події підозру на насильницьку смерть, — розповідає завідувачка кафедри професорка Наталія Козань. — На наших макропрепаратах продемонстрована і патологічні зміни внутрішніх органів, і ушкодження шкіри, внутрішніх органів, кісток внаслідок дії травмуючих факторів. Студенти також працюють з муляжами, щоб вміти розрізняти різні типи ушкоджень».

«Студенти на кафедрі також вивчають проблематику лікарської помилки, що таке нещасний випадок в лікарській практиці, а що таке кримінальне правопорушення. Адже оцінка дефектів надання медичної допомоги (так звані «лікарські справи») проводиться судовими медиками, — продовжує Наталія Козань. — Тому ми маємо окремий великий клас медичного права з мультимедійним проєктором, трибуною для виступів. Студенти на заняттях тут працюють з юридичними документами, ведуть дискусії стосовно різних видів лікарських правопорушень».

Тішаться працівники кафедри оновленими приміщеннями для викладачів. Тепер кафедра має невеличкі затишні кімнати, де можна працювати значно комфортніше, ніж раніше. Оновлена тут й Інтернет-мережа. Особливо це актуально зараз, коли навчання відбувається в дистанційному режимі. «Дуже дякуємо адміністрації університету, особисто ректору Миколі Рожку та всім працівникам господарського відділу, які своєю роботою втілили наші мрії в реальність», — говорить Наталія Козань.

Зараз завершується облаштування коридору, тут оновлюють підлогу. Тож вже незабаром кафедра судової медицини та медичного права та кафедра медичної біології і медичної генетики повністю завершать своє оновлення, і радо приймуть студентів, коли нарешті відновиться навчання у звичному режимі.

Наостанок нагадаємо, що в морфологічному корпусі минулого року відбувся великий ремонт на кафедрі гістології, цитології та ембріології. Тут, зокрема, стіни коридору прикрасили зображеннями мікропрепаратів. Фоторепортаж можна переглянути за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma