Асистентка кафедри патофізіології Івано-Франківського національного медичного університету Богдана Доскалюк здобула перше місце у конкурсі молодих вчених у рамках VIII Національного конгресу ревматологів. Подія відбувалася в Києві в кінці жовтня.

Конгрес ревматологів в Україні відбувається кожні чотири роки. Цього разу серед учасників конкурсу молодих вчених були науковці з Києва, Вінниці, Харкова, Івано-Франківська.

Богдана Доскалюк представила доповідь на тему «Модель експериментальної індукції системної склеродермії: фокус на ремоделювання респіраторного відділу легень». «Ця робота є частиною моєї дисертації на здобуття звання доктора філософії. Вона про патогенетичні особливості перебігу системної склеродермії і є на стику теоретичної і практичної медицини, — розповідає науковиця. — На конференції я представляла модель корекції системної склеродермії, яку ми розробили з моїм науковим керівником професором Любомиром Мирославовичем Зайцем. Вона трішки відрізняється від тієї, яка вже існує, це наша своєрідна новика. Також нас консультує професор Роман Іванович Яцишин, бо він спеціаліст з ревматичних захворюваннях і зокрема системній склеродермії».

Над цим дослідженням Богдана Доскалюк працює вже понад два з половиною роки. За допомогою еспериментальних тварин (щурів) вона намагається відтворити в організмі зміни, які характерні для системної склеродермії. Робота з експериментальними тваринами є цікавою, але вимагає багато уваги і часу, адже за ними треба уважно спостерігати і доглядати. «Наразі експерименти вже закінчились, і я намагаюся проаналізувати всі результати, які маю», — каже науковиця.

«Системної склеродермія є надзвичайно рідкісною серед людей, це так зване орфанне захворювання. Хвороба як правило вражає шкірні покриви і внутрішні органи, особливо легені, — розповідає Богдана Доскалюк. — Для людей особливо важким є ураження легень, адже це сильно знижує якість життя і впливає на виживання людини навіть в короткій перспективі. Пацієнт потребує стаціонарного лікування, перебіг захворювання постійно прогресуючий, і, на жаль, наразі немає чітко визначеної тактики ведення такого пацієнта. Крім того медицина не виявила єдиного чіткого фактору, який призводить до цього захворювання».

Як відзначає Богдана Доскалюк, рівень учасників конкурсу був дуже високим: «Більшість конкурсантів представляли елементи своїх кандидатських дисертацій, тому всі дослідження були проведені на високому рівні, торкалися різних областей ревматології. Щоправда лише моя робота була пов’язана з експериментальною медициною, інші конкурсанти представляли дослідження, пов’язані з пацієнтами. Сподобалося уважне ставлення модераторів і професорів у залі. Їхні запитання були направлені в саму суть робіт, торкалися удосконалення чи покращення робіт в майбутньому. Звісно, було цікаво поспілкуватися з колегами, адже ми знаємося між собою, тому для нас це було більше свято науки, а не змагання».

Вітаємо нашу науковицю з цим успіхом і бажаємо подальших здобутків і досягнень!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma