На стоматологічному факультеті Івано-Франківського національного медичного університету відбулась презентація-семінар про фотодинамічну терапію у стоматологічній практиці із використанням інноваційного лазера HELBO Thera Lite.

Подію організував деканат стоматологічного факультету та його декан доцент Олександр Бугерчук. Презентацію провів доцент кафедри терапевтичної стоматології Тарас Матвійків разом з менеджером німецької фірми «Bredent» в Україні Світланою Гудзь. Тарас Матвійків зазначив, що фотодинамічна терапія відкрила нову еру у використанні лазерів в стоматології. Ця новітня методика лікування стоматологічних захворювань заснована на застосуванні фотосенсибілізуючої рідини і лазерного випромінювання. Нині найбільш досконалим та інноваційним девайсом, який використовує цю технологію є лазер HELBO Thera Lite, фірми Bredent.

«Пріоритетами цієї методики є можливість її застосування практично у всіх галузях стоматології, — говорить Тарас Матвійків. — До того ж вона є пріоритетною для пародонтологічних хворих після перенесеної коронавірусної інфекції. Справа в тому, що вона не потребує додаткового застосування фармацевтичних препаратів, в тому числі антибіотиків (що є дуже актуальним після стаціонарного лікування), не викликає і не супроводжується надмірним психологічним стресом (адже не потребує знеболення), не має побічних впливів на інші органи і системи».

Після лазерної дії на яснах формується особлива фотокоагуляційна плівка, яка, як біологічна пов'язка, охороняє тканину від повторного інфікування хвороботворними бактеріями і сприяє умовній герметичності пародонтальних кишень. Фотодинамічна терапія діє майже на всі відомі види бактерій, вірусів і грибів. Ефективність лікування становить 92%.

Доповідь викликала жваве обговорення та чимало практичних запитань у присутніх лікарів-стоматологів. Як зауважили доповідачі, цим лазером користуються стоматологи багатьох країн Європи та світу, також вже є досвід його використання в Україні.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma