В Івано-Франківському національному медичному університеті 24 вересня відбулася 10-та міжнародна конференція «Актуальні питання підвищення якості освітнього процесу». Після минулорічного онлайн-режиму цього року науковий форум проходив у змішаному форматі в традиційній локації — навчально-реабілітаційному центрі ІФНМУ в Яремче.

У ювілейній конференції взяли участь близько чотирьохсот спікерів і слухачів. Це представники українських та закордонних вишів. Так, серед доповідачів були науково-педагогічні працівники з Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Естонії, Італії та США.

Головна тема конференції — інноваційні та дистанційні технології у сучасній освіті — не є випадковою, зважаючи на пандемію COVID-19 і ті виклики, які долає нині освітня галузь. Обговорювалися також компетентнісний  підхід  у  підготовці  сучасного  фахівця  на  додипломному  та післядипломному етапах, система управління якістю освітнього процесу, міжнародні освітні проекти (Erasmus+, тощо) у формуванні сучасного фахівця, окрему увагу було приділено вдосконаленню фахової майстерності викладача.

Учасників привітав голова оргкомітету, в.о. першого проректора ІФНМУ професор Роман Яцишин, а вітальні промови онлайн виголосили ректор ІФНМУ професор Микола Рожко та професорка Ганна Ерстенюк, яка свого часу ініціювала цю конференцію з метою підвищення якості навчального процесу і професійного росту викладачів вишу.

Завідувач кафедри фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії, професор Андрій Грицик підняв питання сучасних підходів в освіті, а саме поєднанню академічної освіти та професійних навичок. Деканка фармацевтичного факультету ІФНМУ доцентка Ірина Федяк повідала цікаві результати анкетування випускників та розповіла про діяльність створеної в університеті Української фармацевтичної студентської асоціації. Досвідом проведення підсумкової атестації випускників медичного факультету у форматі об’єктивного структурованого клінічного іспиту поділився доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Руслан Мізюк, який був відповідальним секретарем екзаменаційної комісії. Старша викладачка кафедри медичної інформатики, медичної і біологічної фізики ІФНМУ Наталія Остапович розповіла про створення навчального відео з медичної і біологічної фізики.

Лікарка-інтерн Юлія Філяк розповіла про вишкіл професора ІФНМУ Вадима Сулими та поділилась детальною інструкцією з його проведення. «Ефективне лікування пацієнта потребує не тільки глибоких теоретичних знань, а й надійного засвоєння професійних навичок, — говорить доповідачка. — Вишкіл — це тип майстер-класу, симулятивний тренінг, який розробив професор Сулима на базі методики Родні Пейтона. Авторський дизайн вишколу дозволяє підвищити ефективність відпрацювання практичної навички. Це апробовано за результатами конкретного оволодіння навичкою складного ортопедичного втручання».

Закордонні колеги розповіли про досвід дистанційного навчання в Італії під час пандемії COVID-19, суїциди в еру пандемії, судові слухання онлайн, нові концепти визначення ментального здоров’я тощо.

Конференція в ІФНМУ вчергове об’єднала небайдужих до своєї справи фахівців. Цікаві доповіді викликали жваву дискусію та обговорення. Обмін думками на такому науковому форумі є вкрай важливим на шляху до позитивних змін в освітньому процесі в умовах сучасних викликів.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma