В Івано-Франківському національному медичному університеті для студентів п’ятого і шостого курсів відбувся дводенний тренінг з вакцинації для профілактики COVID-19. Розповідали про види вакцин, особливості їх застосування, фармаконагляд тощо. 17 вересня юні слухачі отримали відповідні сертифікати.

Тренінг організував ІФНМУ спільно з Департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Слухачами були 20 студентів. Як розповідає проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи доцент Тарас Кобрин, із сертифікатом про проходження цього тренінгу, студенти матимуть право працювати в центрах вакцинації.

Про актуальність тренінгу свідчить невтішна статистика з вакцинації в Україні. «Сьогодні в Україні лише 11% вакцинованих від COVID-19, і здебільшого це люди до 30 років», — говорить тренерка навчального семінару Галина Курилів. Вона закликає студентів розширювати коло тих, хто дбає про свій захист та безпеку.

«Іноді чуємо настороженість суспільства щодо ризиків вакцинації, але головний протипоказ — це анафілактична реакція на попередню дозу вакцини, або коли в анамнезі людини підтверджені важкі форми анафілаксії, — говорить викладач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Сергій Колосовський. — Я особисто вакцинував свою тітку з інвалідністю, якій 88 років, бо я хочу зберегти її життя. Усі, хто бачив немовля до одного року з кашлюком, ніколи не будуть антивакцинаторами. Вакцинація — це не питання віри, це усе доказове».

«Ми зробили навчання для студентів п’ятого і шостого курсів не випадково, адже це соціально найактивніша частина нашого студентства, — каже в.о. першого проректора ІФНМУ професор Роман Яцишин. — Студентів старших курсів не треба переконувати в потрібності вакцинації, але вони мають знати правила проведення вакцинації, покази і протипокази тощо. А ще ці студенти зможуть розповсюдити доступну і правдиву інформацію про вакцинацію серед своїх друзів і близьких».

«Наша мета як медичного університету — переконати якомога більшу кількість людей в необхідності вакцинації, — говорить Тарас Кобрин. — Це єдиний ефективний метод, яким можна попередити розповсюдження захворювання, яке викликане коронавірусом. Також хочемо допомогти практичній охороні здоров’я розширити мережу закладів вакцинації, щоб максимально охопити населення, яке необхідно провакцинувати, аби створити колективний імунітет».

Як каже Тарас Кобрин, наступними схожий тренінг можуть пройти студенти-випускники медсестринського відділення фахового медичного коледжу. Якщо досвід таких тренінгів буде успішним, університет зможе проводити таке навчання для лікарів і медсестер лікувальних закладів області.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
20
21
22
23
25
27
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma