На Івано-Франківщині 20-22 липня проходив другий освітній майстер-клас з муковісцидозу. Подія відбулась у рамках проєкту Транскордонної співпраці чотирьох прикордонних держав (Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна). Участь в освітньому форумі взяли й науковці Івано-Франківського національного медичного університету.

Метою проєкту є створення Центру муковісцидозу на Прикарпатті на базі пульмонологічного відділення Обласної дитячої клінічної лікарні та передача від закордонних партнерів ноу-хау у медичному супроводі хворих на тяжке спадкове захворювання – муковісцидоз. Проєкт-менеджерами від Словаччини є голова Асоціації хворих на муковісцидоз цієї держави Катаріна Степанкова, від ОДКЛ – завідувачка пульмонологічного відділення кандидатка медичних наук Моніка Макян.

Протягом підготовки та дії всього проєкту у 2017-2021 роках безпосередню участь у ньому в якості консультанта, лектора та модератора бере доцентка кафедри дитячих хвороб післядипломної освіти ІФНМУ Надія Фоменко (завідувачка кафедри —професорка Ольга Синоверська). Надія Фоменко представила доповідь на тему «Меконіальний ілеус у дітей з муковісцидозом на Прикарпатті».

На другому освітньому майстер-класі організатори зробили акцент на навчанні практичних лікарів, пацієнтів та батьків сучасним методикам  фізіо- та кінезітерапії. «В лікуванні хворих на муковісцидоз такий вид терапії є надзвичайно важливим, — коментує Надія Фоменко. — Правильне та безперервне його використання дає можливість максимального видалення густого мокротиння із дихальних шляхів, а це є основною проблемою при муковісцидозі. Також можна значно зменшити інфікування та медикаментозне навантаження для пацієнтів».

На майстер-клас запросили й хворих на муковісцидоз. Вони безпосередньо отримали цю терапію та роз’яснення про правильне її використання від досвідчених спеціалістів Європи. Серед фахівців був найвідоміший спеціаліст з фізіотерапії при муковісцидозі у Європі доктор Хьюг Гуше (Франція).

У рамках освітнього заходу відбулося декілька засідань, круглих столів та цікавих дискусій з питань сучасних методів діагностики та лікування муковісцидозу. Від ІФНМУ участь у них взяла професорка кафедри дитячих хвороб післядипломної освіти Ольга Цимбаліста. Технічне забезпечення конференції здійснював БФ Розвитку інновацій медицини «РІМОН».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma