На фасаді центрального корпусу Івано-Франківського національного медичного університету в п’ятницю, 18 червня, відкрили анотаційну дошку випускнику ІФНМУ Дмитрові Буту. Військовий медик 24 окремої механізованої бригади загинув 12 березня минулого року в районі Світлодарська.

Дмитро Бут народився у 1982 році, закінчив гімназію №1, у 1999 році поступив до Івано-Франківської державної медичної академії на спеціальність «Лікувальна справа». Вчився на державній формі. Талановитий студент створив в університеті музичний колектив. Захоплювався вивченням іноземних мов, великим тенісом, плаванням, був автором багатьох музичних творів.

У 2007 році після інтернатури почав працювати на посаді лікаря-нарколога в обласному наркодиспансері. Творчість не покинув. Входив до складу музичних гуртів «НІОПЛАН», «Листопад», «Brandy Rocks», «Фляшка Не-звідки».

12 березня 2020 року вступив до лав Збройних сил України лейтенантом медичної служби на посаду начальника евакуаційного відділення медичної роти у 24 окремій механізованій бригаді. У зоні ООС рятував життя наших захисників на Світлодарській дузі у Донецькій області. Трагічно загинув 11 червня 2020 року, захищаючи Україну. Залишив сиротою маленького сина Данієля, дружину Лілію, 90-річну бабусю Любов Чорну.

«Дмитро був неймовірно хорошою і розумною людиною, дуже сильним лікарем, і ми ним неймовірно пишаємося, — говорить вдова героя. — Ми разом закінчили медичний університет, працювали разом, і я завжди дивувалася, наскільки він був обдарованим, розумним і добрим. Ми разом були на Майдані, і там я зрозуміла, що це той справжній чоловік, який буде мене захищати. Його шлях в Збройних силах України був недовгий, але він врятував дуже багатьох бійців на передовій, і дуже символічно, що ця анотаційна дошка відкрита напередодні дня медичного працівника. Він молиться за нас на небі, а ми молимося за нього тут».

Поруч із анотаційною дошкою Дмитрові Буту є меморіальна дошка Ярославові Чомку. Це ще один випускник ІФНМУ, військовий медик, який загинув 12 січня 2015 року під час евакуації поранених в районі Артемівська. В університеті сьогодні працюють 14 учасників АТО/ООС. Як наголосив ректор ІФНМУ професор Микола Рожко, нині усім українцям треба жити і працювати так, щоб бути достойними героїв, які віддали за Україну своє життя. «Ми не маємо права працювати як-небудь, треба готувати висококваліфікованих лікарів, — каже ректор. — Сьогодні усім лікарям важко. Ми дякуємо і військовим медикам, і всім медикам України, які стикнулися минулого року з неймовірно важким випробуванням пандемією. Маємо бути згуртованими. Тільки так досягнемо успіху і зможемо відстояти нашу волю і незалежність».

Ця анотаційна дошка встановлена в рамках проєкту «Івано-Франківськ — місто героїв». Як зазначив на відкритті міський голова Руслан Марцінків, такі дошки в місті відкривають в першу чергу для громади і гостей, аби вони бачили, кому ми завдячуємо спокійним і безпечним життям та мирним небом над головою.

Герої не вмирають!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma