У суботу, 5 червня, в Івано-Франківську на території палацу Потоцьких розпочався фестиваль «Альо, наука?». Подія зібрала представників освітніх закладів і громадських організацій, які популяризували науку. Мав свою локацію й Івано-Франківський національний медичний університет.

Фестиваль організували команда «Loading…» та «Простір Інноваційних Креацій «Палац». На локації ІФНМУ студенти п’ятого курсу медичного факультету на спеціальному манекені вчили усіх охочих наданню першої медичної допомоги, а зокрема показували, як виконувати серцево-легеневу реанімацію. Молоді люди кажуть, що цю методику може опанувати буквально кожна доросла людина.

«Ці навички сьогодні доступні кожному, відбуваються багато курсів як офлайн, так і онлайн. Якщо приділити цьому навчанню кілька годин і повторювати цей навик хоча б раз на рік, то можна врятувати життя, коли комусь поруч потрібна буде допомога, — говорить студент Максим Ільчишин. — Коли в людини зупиняється серце, то перші п’ять хвилин є «золотими». Якщо протягом цього часу надавати першу медичну допомогу, навіть просто забезпечуючи циркуляцію крові до приїзду бригади швидкої допомоги, то шанс на виживання людини різко збільшується».

Паралельно з локаціями різних навчальних закладів та громадських організацій на фестивалі працював лекторій. Одну з відкритих лекцій провела доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Ярослава Ванджура. Розмова йшла про партнерство між лікарем і пацієнтом, фактори ризику для здоров’я людини і профілактику захворювань, науковий прогрес і нові технології в медицині.

«Медицина активно розвивається і сьогодні є пов’язана з багатьма іншими науками, — говорить Ярослава Ванджура. — Пандемія COVID-19 ще більше підштовхнула медицину, дуже актуальною стала діджиталізація і партнерські стосунки лікаря і пацієнта. З іншого боку, медицина сучасного світу — це перш за все профілактика. А профілактика ґрунтується на просвітницькій роботі, на мотивації людей до здорового способу життя, до профілактичних оглядів у лікаря. Тому дуже приємно, що в Івано-Франківську відбувся такий фестиваль, і ми з радістю взяли в ньому участь».

Локація ІФНМУ зібрала багато зацікавлених слухачів, від школярів до сивочолих чоловіків. Кожен охочий міг спробувати провести серцево-легеневу реанімацію на навчальному манекені. Звісно, найкраще, аби ці навички не знадобилися їм в житті, проте такі знання дійсно є життєво важливими.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma