Цього року в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудеться перший випуск бакалаврів за освітньою програмою «Фізична терапія. Ерготерапія». Днями представники адміністрації вишу завітали до франківської філії Інституту вертебрології та реабілітації та подивилися, як студенти-випускники проходять тут переддипломну практику.

Інститут вертебрології та реабілітації є мережевим закладом. Такі клініки є у Києві, Львові та в Івано-Франківську. В Івано-Франківську заклад знаходиться за адресою вул. Чорновола, 99. В інституті спеціалізуються на лікуванні захворювань спини без операцій. Із 2002 року допомагають людям із гострим або хронічним болем у спині позбутися цієї проблеми ефективно та надовго. Із 2015 року на базі Інституту також застосовується фінсько-німецька методика лікування рухом за допомогою високотехнологічних медичних тренажерів David. В інституті вертебрології та реабілітації лікують остеохондроз хребта, протрузії, міжхребцеві грижі, артрози, артрити, радикуліти, п’яткову шпору, тендиніти, епікондиліти, лігаментити та інші хронічні та посттравматичні захворювання опорно-рухового апарату за допомогою комплексу методів.

Спеціальність «Фізична терапія. Ерготерапія» відкрилась в ІФНМУ чотири роки тому. «Для підготовки студентів за цим фахом обов’язково необхідна робота на базах практичної медицини, де на високому рівні проводиться обстеження, надання допомоги і реабілітація як пацієнтів з травмами, так і здорових людей для профілактики, — розповідає проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи доцент Тарас Кобрин. — Для того, щоб студент-медик міг надавати кваліфіковану допомогу, він має володіти певними компетенціями, а вони виробляються тільки з засвоєнням практичних навичок під час навчання. Однією з клінічних баз для наших студентів є Інститут вертебрології та реабілітації. Тут є новітнє обладнання, фахівці використовують сучасні технології та методологію, і ми дуже вдячні керівництву цього закладу за можливість нашим студентам і викладачам проходити тут практику».

Співпраця між університетом та Інститутом поглиблюється. «Ми починали зі студентів першого курсу, бо старших тоді ще не було, а нині це вже поважні випускники, які проходять в нас переддипломну практику, — говорить завідувач івано-франківської філії Інституту вертебрології та реабілітації Володимир Веселовський. — Пам’ятаю, на першому курсі для них це все було новим і невідомим, а зараз дуже тішуся ними, бо ми спілкуємося на професійному рівні. Студенти орієнтуються в захворюваннях, з якими будуть працювати, знають механізми розвитку захворювань, і що робити з тими чи іншими проблемами, які мають пацієнти. Я бачу суттєвий прогрес».

Найкраще засвідчує прогрес студентів те, що дехто з них вже навіть працює за фахом. Так, до прикладу, вже пів року фізичним терапевтом в цьому Інституті працює староста випускного курсу Романа Маковійчук. «На першому курсі ми мали тут ознайомчу практику, і тоді я запалилася реабілітацією як такою, згодом окрім власне навчання в університеті я вирішила проходити різні курси, пов’язані з цим фахом, — розповідає Романа. — Коли почався карантин, я побачила оголошення, що цей Інститут запрошує на роботу фізичного терапевта. Я подала резюме, пройшла співбесіду, і зараз поєдную навчання і роботу».

Як наголошують науковці, фізична терапія і реабілітація має включати медичні технології, тому підготовка таких фахівців має відбуватися саме в рамках медичної освіти. «Медицина в Україні зазнає реформативних змін, і реформи стосуються також і проведення реабілітаційних заходів. Сьогодні все більше людей усвідомлюють, що після проходження амбулаторного або госпітального лікування людині потрібна реабілітація, — говорить декан медичного факультету ІФНМУ професор Роман Яцишин. — Саме тому в ІФНМУ є спеціальність, за якою ми готуємо фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Наразі готуємо бакалаврів, а невдовзі плануємо відкривати магістратуру. Це дуже затребувана спеціальність, адже таких фахівців в Україні практично немає».

Наостанок додамо, що під час зустрічі Інститут вертебрології та реабілітації передав університету чудові навчальні наочні матеріали. Тож невдовзі аудиторії поповняться новими інформаційними стендами.

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
20
21
22
23
25
27
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma