Нещодавно на базі Запорізького державного медичного університету в режимі онлайн відбулась 81-а міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та студентів «Актуальні питання сучасної медицини і фармації». Подія об'єднала понад 450 учасників, які представили 170 доповідей. Були серед доповідачів і студенти ІФНМУ.

Троє франківських студентів Катерина Рябко, Максим Фединяк, Юлія Фесняк стали призерами конференції та були відзначені дипломами за кращі доповіді. Усі вони займаються в науковому гуртку кафедри травматології та ортопедії під керівництвом завідувача кафедри професора Вадима Сулими і є учасниками науково-соціального проєкту RE:Walk. Він спрямований на покращення обізнаності населення про захворювання опорно-рухового апарату та їх ранньої діагностики. Юні науковці розповіли про свої дослідження.

Студентка п’ятого курсу Катерина Рябко представила результати свого дослідження на тему «Кінезіотерапевтична програма при pes planus з урахуванням AAOS  рекомендацій». Робота присвячена проблемі пласкої стопи, від якої нині страждають багато дітей. «Окрім коригуючих устилок чи хірургічного втручання існує ще й фізична реабілітація цієї патології, — розповідає Катерина. — Я вирішила вивчити це питання та знайшла досить багато доказів результативності вправ для плоскої стопи. Вважаю, що наше здоров'я залежить в першу чергу від нас, і, прикладаючи зусилля, можна коригувати деякі стани і без медикаментів чи інтенсивних втручань. Саме про це моя робота».

Третьокурсник Максим Фединяк виступав з доповіддю на тему «Проблема армреслінгу — медіальний епікондиліт. Ефективність реабілітаційних заходів». Хлопець любить цей вид спорту, займається ним, і вирішив дослідити його глибше. «У процесі тренувань я стикнувся з такою проблемою, як медіальний епікодиліт, що і було ще однією з причин висвітлити таку тему, — говорить Максим. — Я спостерігав за початківцями, які дуже часто травмувалися, і не міг залишитись осторонь. Сьогодні в соціальних мережах армреслінг набуває дедалі ширшої популярності. Це один з небагатьох видів спорту, який є дуже доступним з точки зору спортивного інвентаря, а головне — тут спортсмен може займатися і підтримувати сою форму до достатньо поважного віку».

Як розповідає Максим Фединяк, під час підготовки до виступу він приділяв особливу увагу на оформлення презентації, створював свій оригінальний стиль та наполегливо тренував дикцію. «Студентська конференція в ЗДМУ принесла мені масу позитивних емоцій і безцінний досвід, — каже він. — Це була одна з моїх перших конференцій, і вона запам’ятається надовго. Дуже дякую нашій команді RE:Walk, яка допомагала, надихала і підтримувала!»

Цьогорічна випускниця, студентка шостого курсу Юлія Фесняк презентувала доповідь на тему «Ретельність передопераційної підготовки — запорука ефективності остеосинтезу п’яткової кістки». Під час підготовки вона проводила збір та аналіз іноземних та українських інформаційних джерел, також була присутня на операціях з остеосинтезу п’яткової кістки, які проводив професор Вадим Сулима. «Актуальність цієї роботи полягає в тому, що складні внутрішньо-суглобові переломи п’яткової кістки зустрічаються досить часто серед переломів стопи (60%), — пояснює студентка. — При цьому лікування таких переломів в Україні переважно не відповідає міжнародним рекомендаціям. Це призводить до розвитку інвалідності. Я робила багато фото- та відео-зйомок під час операцій, тож робота вийшла цікавою і багатою на демонстраційні матеріали».

«Оскільки конференція проходила онлайн ми зібрались разом, та один одного підтримували під час доповідей. Надзвичайно приємно бачити, як всі за тебе радіють після виступу, — ділиться враженнями Катерина Рябко. — Дякуємо нашому науковому керівнику професорові Вадиму Сулимі! Під час підготовки він нас підтримував, вносив правки і далі підштовхує до проведення ширших досліджень, мотивує, розвиває, вчить та допомагає на шляху до становлення як майбутніх лікарів».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma