Ще один крок для вдосконалення навчання студентів, підвищення кваліфікації медиків і покращення надання медичної допомоги прикарпатцям. У середу, 28 квітня, Івано-Франківський національний медичний університет разом із міською клінічною лікарнею №1 підписали угоду про співпрацю з реабілітаційним центром польського міста Ополе.

Через складну епідеміологічну ситуацію в обох країнах процедура підписання відбувалась дистанційно. Втім, спілкування з колегами було дуже теплим. З українського боку участь у зустрічі взяли ректор ІФНМУ професор Микола Рожко, директор МКЛ №1 Тарас Василик, проректор ІФНМУ з наукової роботи професор Ігор Вакалюк, ініціатор і координатор співпраці доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Роксолана Нестерак, начальник відділу міжнародних зв’язків Віталій Осадець та його заступник Руслан Козовий. З польського боку участь взяли віцемаршалек Опольського воєводства Зузанна Донат-Касюра, почесний консул України в місті Ополе Ірена Пордзік, президент Опольського реабілітаційного центру Войцех Махельський, директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Ізабела Дамбонь-Кандзіора, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та промоції регіону Матеуш Фігель, головний спеціаліст цього департаменту Аліна Дорош-Собка.

Співпраця передбачатиме обмін лікарями, викладачами, лекторами. Плануються спільні проєкти з розробки протоколів реабілітації в травматологічних, кардіологічних, а особливо постковідних пацієнтів. Також буде відбуватися стажування українських студентів в Польщі для відпрацювання і вдосконалення практичних навичок тощо.

Співпраця з центром реабілітації Ополе дуже важлива для ІФНМУ, адже кілька років тому в університеті відкрилась нова спеціальність «Фізична терапія. Ерготерапія». «Наші польські колеги мають великий досвід у цій галузі, і для нас дуже важливо переймати його. Це потрібно як нашим викладачам, так і студентам», — наголошує ректор університету Микола Рожко.

Реабілітаційний центр Ополе з 21 квітня вже є постковідною лікарнею. «Зараз ми активно почали займатися реабілітацією постковідних пацієнтів, — говорить президент цього центру Войцех Махельський. — Ми щиро раді, що можемо обмінюватися досвідом, адже найголовніше для всіх нас — добро наших пацієнтів. Така співпраця є дуже важливою».

«Якщо в реабілітаційному центрі Ополе є чіткі напрацювання у сфері фізичної і медичної реабілітації, то ми, на жаль, тільки починаємо розвиватися в цьому напрямку, — зазначає директор МКЛ №1 Тарас Василик. — Мені здається, що ця співпраця, обмін практичним і теоретичним досвідом, вдосконалення реабілітації наших пацієнтів є особливо важливі зараз, у час пандемії коронавірусу».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma