Чергове досягнення науковців Івано-Франківського національного медичного університету. Доцент кафедри українознавства та філософії Ігор Любчик став лауреатом обласної премії імені Василя Стефаника в галузі літератури у 2021 році.

Підсумкове засідання комісії з призначення премії відбулося 14 квітня за участі заступниці голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук. У номінаціях «Поезія», «Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)» та «Проза» на найвищу обласну відзнаку претендували Богдан Томенчук, Василь Мойсишин, Віра Багірова, Наталя Данилюк, Ігор Любчик та Іван Монолатій.

Визначення переможців відбулося шляхом таємного голосування. У номінації «Документальна і науково-критична література» члени комісії одноголосно визнали переможцем доцента кафедри українознавства та філософії ІФНМУ Ігоря Любчика з книгою «Лемківські долі: трагізм і пам’ять поколінь».

Ця історична монографія є спробою привідкрити закулісся етнополітичних ігор щодо лемків у міжвоєнній Польщі, Чехословаччині, СРСР та їхніх післявоєнних наступників. Умовно розділивши XX століття на три, так би мовити, розлами: до початку Другої світової війни, час військового лихоліття та повоєнний період, автор монографії «Лемківські долі: трагізм і пам’ять поколінь» простежує трагічне життя найзахіднішої гілки українського народу, використовуючи для цього найрізноманітніші джерела: документи із Центрального державного історичного архіву у Львові, наукові дослідження з цієї тематики вітчизняних і зарубіжних авторів, тогочасні періодичні видання тощо.

У номінації «Поезія» цього року переможцем став Богдан Томенчук з книгою «Переступний день», у номінації «Проза» — Іван Монолатій з книгою «Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література «пам’ятає» українські міста». Нагородження переможців обласної премії імені Василя Стефаника в галузі літератури відбудеться 14 травня в селі Русів під час урочистостей з нагоди 150-річчя від дня народження письменника.

Цього року це вже не перша літературна відзнака для викладачів кафедри українознавства та філософії. Нагадаємо, професор Володимир Качкан та доцент Ігор Любчик стали переможцями конкурсу «Краща книга Прикарпаття».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma