Коронавірусна хвороба зачепила ледь не всі галузі медицини. Так, Івано-Франківський національний медичний університет та обласний клінічний кардіологічний центр сьогодні розробляють новий проєкт з покращення реабілітації пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, які перехворіли на COVID-19.

Співпраця обласного кардіоцентру та ІФНМУ триває вже близько 35 років. Особливо тісна робота є в напрямку лікування і реабілітації людей із серцево-судинними захворюваннями. «Сьогодні під час пандемії додається проблема постковідної реабілітації таких пацієнтів, — говорить доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Роксолана Нестерак. — Медична спільнота активно обговорює вплив коронавірусу на перебіг серцево-судинних захворювань. Є велика потреба розробки нових методик і покращення відновного лікування таких хворих».

В ІФНМУ на базі інфарктного відділення №2 з реабілітацією кардіоцентру вже діє науково-практичний центр серцево-судинної реабілітації та відновного лікування. Він має три лабораторії: відновного лікування, функціональної діагностики та реабілітаційних методик. З пацієнтами та студентами активно працюють, зокрема, й професори ІФНМУ Нестор Середюк, Ігор Вакалюк. Їхня робота дуже допомагає розвивати кардіологічну допомогу та реабілітацію.

Науковці констатують, що люди, які перенесли коронавірус, мають зовсім інший перебіг супутніх серцево-судинних захворювань. Так, більш вираженою є серцева недостатність, ішемія, пошкодження міокарду. Проблема є дуже актуальною. «Маємо розуміти, що постковідна реабілітація — це в першу чергу реабілітація пацієнтів з супутніми станами, які або були, або виникли внаслідок COVID-19, — пояснює професор Ігор Вакалюк. — Відповідно й сама реабілітація людей має бути різною, в залежності від ускладнень, які виникають після COVID-19. Мова йде про неврологічний блок, серцево-судинний блок, пульмонологічний блок, психотерапевтичний і психічний блоки тощо. Головне робити це виважено і грамотно».

Прикарпатські медики мають понад 30-річний досвід реабілітації пацієнтів з інфарктом міокарда та іншими серцево-судинними захворюваннями. Сьогодні програми такої реабілітації адаптовують для пацієнтів, які перенесли коронавірусну хворобу. Також наші лікарі переймають досвід від польських колег, а зокрема з клініки міста Глухолази. Вона є провідною в Польщі щодо такої реабілітації.

«Сьогодні в світі, на жаль, ще немає конкретних програм такої реабілітації, бо COVID-19 є новою хворобою, їй трохи більше року, а реабілітація — це тривалий і часом багаторічний процес, — констатує Роксолана Нестерак. — Будь-яка реабілітація має проводитися мультидисциплінарною командою. В нашому випадку це кардіолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, лікар лікувальної фізкультури, психолог, невропатолог, а зараз до неї приєднується і пульмонолог. Звісно, окремі розробки є, але ми ще на початку цього шляху».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
24
25
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma