Нещодавно науковці ІФНМУ мали приємний сюрприз. Проректор з наукової роботи, професор Ігор Вакалюк презентував колегам календар із фотографіями експонатів своєї унікальної колекції корів.

Ігор Вакалюк є досвідченим колекціонером ось уже 15 років. Професор захоплюється збиранням корівок, для яких облаштував у своїй оселі спеціальну кімнату-музей. Його колекція налічує близько 3 тисяч експонатів. Це предмети з різних країн і континентів — від власне фігурок цих тварин до предметів одягу, посуду, книг, ігор та поштових марок з їхнім зображенням.

Про кожен з предметів професор може розповісти цікаву історію, а розпочалося хобі свого часу з дослідження прізвища його родини. «Vaca» багатьма мовами означає «корова», а походження цього слова від латинського «vacca». Коли Ігор Вакалюк дізнався таку цікаву етимологію свого прізвища, тоді й вирішив колекціонувати корів на честь своєї родини.

Незвичайну колекцію Ігоря Вакалюка можна переглянути на спеціальному сайті «Коров’яча колекція», який він створив кілька років тому, щоб популяризувати своє хобі. Окрім світлин, на сайті є також різноманітна інформація про корів: цікаві факти, загадки, анекдоти, казки тощо. Цьогоріч «коров’яча колекція» потрапила ще й до Національного реєстру рекордів України, а її автора визнали власником найбільшої колекції предметів у вигляді корів.

Кілька років поспіль експонати «коров’ячої колекції» брали участь у благодійних університетських аукціонах, а власником колекційних фігурок неодноразово ставав і ректор ІФНМУ Микола Рожко.

Позаторік  університет випустив власний календар зі світлинами Ігоря Вакалюка, який став своєрідною мандрівкою навколо світу. «Чудово, що ми маємо таких талановитих викладачів, професорів, — говорить ректор Микола Рожко. — З фоторобіт Ігоря Вакалюка ми розпочали традиційно виготовляти такі календарі і тоді то була архітектура». Фотографія — це ще одне хобі нашого колекціонера, до якого заохотив його ще в студентські роки професор університету Богдан Шутка. Як стверджує науковець Вакалюк, коли все життя присвячене науці та лікарській справі, то хобі займають особливе місце й поділитися ними хочеться не лише з родиною, але й із колегами та друзями.

Наостанок зазначимо, що Ігор Вакалюк вирішив зробити сюрприз і медичному студентству. Календарі з колекційними коровами отримають усі переможці секцій 90-ї міжнародної науково-практичної онлайн конференції студентів і молодих вчених «Інновації в медицині та фармації», яка днями відбулась на базі ІФНМУ.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma