Під час 90-ї науково-практичної конференції студентів та молодих вчених, яка відбулася днями в ІФНМУ, вже традиційно були організовані цікаві майстер-класи. Так, на кафедрі фізіології студентам демонстрували визначення груп крові методом цоліклонів.

Одразу зазначимо, що цих майстер-класів насправді було два. Спершу українською мовою, а одразу після нього — англійською мовою для іноземних студентів. Спікером була доцентка Тетяна Гуранич. Їй активно допомагала завідувачка кафедри, професорка Наталія Воронич-Семченко. Мета майстер-класів – навчити студентів визначати групи крові та резус-фактор методом цоліклонів та інтерпретувати отримані результати.

«Цоліклони наносяться та висушуються на спеціальних картках, які називаються Eldoncard. Далі вони змішуються із досліджуваною кров’ю, і відбувається або ж не відбувається реакція аглютинації. Відповідно до цієї реакції оцінюються результати, — пояснює Тетяна Гуранич. — Цей метод ще називають експрес-тестом, бо результат видно вже через хвилину після змішування крові й цоліклонів».

У спеціальному відео-ролику, який дуже професійно записав і змонтував студент шостого курсу, член Студентського наукового товариства Сергій Фреїк, слухачі побачили, як відбувається процес визначення груп крові за цим методом. Потім вони вже самі намагалися назвати групу крові, розглянувши раніше використані Eldoncard.

Визначати групу крові студенти-медики вчаться на другому курсі у кафедральному навчально-практичному центрі «Фізіологія». За словами Наталії Воронич-Семченко, ці заняття є дуже популярними, адже студенти мають змогу все робити власноруч. Побачити на власні очі реакцію аглютинації завжди дуже цікаво.

«Визначення груп крові — це базова річ, яку має знати кожен медик, — наголошує Тетяна Гуранич. — Найперше це потрібно під час різних медичних маніпуляцій, які пов’язані з переливанням крові. Ще один важливий аспект — це визначення резус-фактора під час вагітності. Внаслідок невірного визначення груп крові можуть виникнути дуже неприємні ускладнення».

Ці навички згодяться усім студентам під час їхньої професійної діяльності. Тож не дивно, що майстер-клас зацікавив не лише другокурсників, але й студентів третього, п’ятого і навіть випускного, шостого курсів. Наталія Воронич-Сумченко подарувала усім учасникам набори для визначення групи крові Eldoncard. «Дуже приємно, що наші юні слухачі були активними на майстер-класі, — зазначає Наталія Миколаївна. — З великим задоволенням відправимо набори сухих цоліклонів не тільки нашим студентам, але й гостям».

Незабаром ми розповімо, як відбувалася робота в секціях студентської науково-практичної конференції. Слідкуйте за новинами на сайті університету!

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma