Щорічно у третю п’ятницю березня у світі відзначають Всесвітній день сну. Медики ще називають його днем здорового та повноцінного життя. Адже нормальний сон — дієвий спосіб профілактики багатьох захворювань.

Фахівці наголошують, що сон — це велика і незамінна частина життя людини. Під час нього людина відпочиває і відновлює сили, витрачені на активно прожитий день. Але сучасний спосіб життя, постійні стреси і бажання все встигнути змушують людей витрачати менше часу на нічний відпочинок або ж узагалі позбавляють сну. Це погано позначається на здоров’ї, душевному стані та загалом на всьому організмі.

В Івано-Франківському національному медичному університеті при кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії діє лабораторія сну. Як каже завідувач кафедри професор Іван Тітов, сон пов’язаний з багатьма хворобами, і навіть впливає на перебіг коронавірусу. За перший рік пандемії COVID-19 вже є навіть перші спостереження, присвячених цьому аспекту.

«Фахівці зауважили, що люди, які при лікуванні порушеннь дихання уві сні використовують CPAP-терапію, потім у випадку захворювання коронавірусом переносять його у дуже легкій формі. В них практично немає ураження легень , — розповідає професор. — Крім того, багато лікарів відзначають, що раннє застосування CPAP-терапії при коронавірусі дозволяє уникнути необхідності штучної вентиляції легень і загалом полегшує перебіг хвороби. Крім того, сьогодні серед неврологів є думка, що хворих, які мають інсульт, потрібно обстежувати на абструктивне апное сну. Справа в тому, що ці епізоди поганого нічного дихання погіршують лікування інсульту».

Сьогодні професор Іван Тітов занепокоєний наслідками пандемії коронавірусу. Особливо варто подумати про тих людей, в яких була уражена велика частина легень.

«Внаслідок пандемії через два-три роки в нас з’являться багато людей з хронічними проблемами дихання, — прогнозує професор Іван Тітов. — Ця дихальна недостатність буде спричинена перенесеними COVID-19 і вірусною пневмонією. Коли уражується велика частина легень, то потім все одно в хворого залишиться фіброз легень. Відтак багатьом людям вдома знадобляться кисневі концентратори, CPAP-підтримка. Це мене дуже непокоїть».

На думку Івана Тітова, сьогодні як ніколи важливі дослідження проблем дихання і сну. Важливо, щоб лікарі різних спеціальностей, наприклад, кардіологи, терапевти, направляли своїх пацієнтів на дообстеження в лабораторію сну. В івано-франківській лабораторії обстеження безкоштовне.

Довідково

Всесвітній день сну (World Sleep Day) — це щорічний захід, що організовується Міжнародною асоціацією медицини сну. День сну покликаний звернути увагу суспільства на проблему порушення сну, яке впливає на різні аспекти життєдіяльності людини, а також зменшити вплив порушень сну на громадське здоров’я за рахунок попередження і лікування цих порушень.

У цей день у всьому світі відбуваються соціальні рекламні кампанії, конференції, симпозіуми, метою яких є роз’яснення суспільству необхідних умов для відмінного фізичного і психічного здоров’я.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma