Продовжуємо розповідати про студентські організації Івано-Франківського національного медичного університету. Цього разу мова піде про первинну профспілкову організацію студентів ІФНМУ — організацію, яка супроводжує студентів протягом усього періоду їхнього навчання.

 

Якщо звернутися до установчих документів, профком здійснює свою діяльність керуючись положенням про первинну профспілкову організацію професійної спілки працівників охорони здоров'я України. Основними напрямками роботи є:

  • захист прав і законних інтересів членів профспілки (студентів);
  • представництво та захист інтересів студентів при вирішенні індивідуальних та колективних спорів;
  • залучення студентів, які є членами профспілки, до активної роботи в організації, солідарних заходах профспілки;
  • організація та проведення оздоровчих, культурно-масових, спортивних та інших заходів профспілки;
  • залучення студентів університету до складу профспілки.

За словами голови студентської профспілки Юрія Солоджука, представники організації беруть участь у засіданнях ректорату, зокрема під час розгляду справ, які стосуються студентів. Окрім цього, вони входять до складу Вченої ради ІФНМУ. Також представник профспілки бере участь у засіданнях стипендіальної комісії.

«Важливою частиною нашої роботи є участь та допомога у організації поселення студентів до гуртожитків ІФНМУ, зокрема, ми беремо участь у роботі відповідної комісії, — розповідає Юрій Солоджук. — Окрім цього, на волонтерських засадах ми допомагаємо студентам першого курсу в ознайомленні з місцями розташування гуртожитків та корпусів ІФНМУ, а також, при потребі, супроводжуємо до них. Протягом року представники профспілки беруть участь у розгляді побутових справ щодо дотримання правил проживання у студентських гуртожитках».

Варто зазначити, що на базі студентських гуртожитків знаходяться:

  • студентський профілакторій (гуртожиток №4), де студентам можуть проводитись профілактичні медичні заходи;
  • студентський готель (гуртожиток №3), де при потребі можуть тимчасово проживати студенти та їхні батьки;
  • студентський клуб (гуртожиток №3) для засідань студентської ради та різних заходів.

Студентські ради гуртожитків очолюють члени профспілки студентів ІФНМУ. Регулярно відбуваються вибори голів студентських рад гуртожитків.

Протягом навчального року, коли надходять відповідні звернення за рішенням членів профспілки університет виділяє фінансову допомогу студентам. Також профспілка відзначає своїх найактивніших членів.

Із запровадженням карантину у 2020 році окремі студенти у вільний від навчання час на волонтерських засадах допомагали медичним працівникам у боротьбі із COVID-19. Для цього їм пошили 10 захисних костюмів багаторазового використання. Зауважимо, що у ці дні студенти ІФНМУ разом із поліцією чергують на карантинних контрольно-пропускних пунктах на адміністративних межах Івано-Франківської області.

Займаються студенти і благодійністю. Щорічно з нагоди дня святого Миколая та дня захисту дітей члени профспілки вирушають із подарунками до дітей-сиріт до закладів міста та області.

Профспілка бере участь в організації культурних подій та спортивних змагань між студентами ІФНМУ. Так, наприклад, відбувається «Весняний кубок ІФНМУ Що? Де? Коли?». Студенти-медики також беруть участь у міських інтелектуальних змаганнях.

Нещодавно члени профспілки активно включилися у створення та розробку студентського телебачення та радіомовлення IFNMU FM. Відповідний канал є на YouTube і вже має чимало цікавого контенту.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma