У понеділок, 28 грудня, з використанням дистанційних технологій у синхронному режимі відеоконференції на платформі Teams відбулась конференція трудового колективу Івано-Франківського національного медичного університету.

Ректор університету професор Микола Рожко звітував перед колективом про діяльність і здобутки упродовж року. Традиційно звіт відбувся у форматі доповіді, яка супроводжувалась мультимедійною презентацією. «Ми не могли уявити, що проведемо цей рік у такому надзвичайному режимі. Вже 10 місяців ми працюємо в екстремальних умовах, — наголосив Микола Рожко. — Це вимагає від нас концентрації зусиль, прийняття дуже відповідальних рішень, дисципліни, боротьби за всіх і за кожного. І найголовнішим завданням для мене як ректора та всієї адміністрації є збереження здоров’я всіх, хто працює і навчається в університеті».

Як зазначив ректор, в університеті був організований режим роботи, який би дозволив працювати з найменшими втратами. На жаль, не обійшлося без трагічних втрат. Але колектив було збережено, не відбулось жодного скорочення, вимушених відпусток, і нині університет успішно долає виклики пандемії. Так, лише на засоби захисту та дезінфекції для всіх структурних підрозділів було витрачено 2,5 млн грн. Університет також закупив вкрай необхідне обладнання для лікувальних закладів міста. «Дуже приємно, що наші викладачі, інтерни, відгукнулися на цю ситуацію, і беруть участь у лікуванні хворих на COVID-19, волонтерами стали навіть студенти, — сказав Микола Рожко. — Університет безумовно підтримує цих людей, ми виділили їм окремі доплати, і дякуємо за цю велику роботу!»

Варто також зазначити, що ІФНМУ налагодив обстеження на SARS-CoV-2019 у своїх атестованих лабораторіях. До слова, нині в університеті вже проводяться наукові дослідження з проблем коронавірусної хвороби, а саме чотири комплексні наукові роботи, одна докторська дисертація та дві дисертації на здобуття ступеня PhD.

ІФНМУ продовжив розвивати свою матеріальну базу. Найбільшим досягненням університету за 2020 рік було придбання нового корпусу по вулиці Бандери, 79-а. У ньому розмістилась кафедра мовознавства, триває облаштування сучасного і потужного стаціонарного екзаменаційного центру ОСКІ на площі 1000 м2. Відбулися масштабні ремонти на кафедрах гістології, цитології та ембріології, медичної інформатики, медичної та біологічної фізики, фармакології та внутрішньої медицини №3, фаховому медичному коледжі. Практично завершилися внутрішні роботи в новому навчально-реабілітаційному центрі в місті Яремче. Продовжується будівництво житлового будинку для співробітників університету.

Про непрості умови роботи цього року згадали у своїх виступах і делегати. «Дуже тяжко організувати роботу в надзвичайних ситуаціях, а саме такою виявилася пандемія коронавірусної інфекції, — зазначила завідувачка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології професорка Олександра Пришляк. — Швидко здолати збудник неможливо, але сповільнити його поширення, обірвати шляхи передачі є абсолютно можливо. Адміністрація університету успішно організувала перехід на дистанційне навчання в березні, вперше дистанційно, але успішно, відбулась випускна атестація студентів. На кафедрах були розроблені алгоритми дій при підозрі чи виявленні у студентів чи працівників захворювання. На базі профілакторію було відкрито ізолятор для студентів, котрі були контактними з хворими на коронавірус». Як наголосила Олександра Пришляк, усі ці заходи дозволили сповільнити поширення небезпечного вірусу та перешкодили збільшенню кількості хворих.

Завідувачка кафедри мовознавства професорка Світлана Луцак наголосила на значному покращенні освітнього середовища в університеті, зокрема, його матеріально-технічної бази. Кафедра мовознавства цього року отримала 26 навчальних кімнат, в тому числі комп’ютерний клас, лінгафонний кабінет, дві аудиторії на 30 осіб. Загалом у новому корпусі на базі цієї кафедри може навчатися майже 400 студентів. «Покращення матеріально-технічної бази університету і кафедр — це дуже важливий чинник в акредитації освітніх програм, зокрема, щодо аналізу освітнього середовища та матеріальних ресурсів, — наголосила Світлана Луцак. — Дякую ректорату від імені кафедри за таке суттєве покращення нашої бази».

Завідувач кафедри фармації професор Андрій Грицик зазначив, що в умовах великої конкуренції на ринку освітніх послуг в Україні ІФНМУ впевнено посідає лідируючі позиції. «Наш заклад вищої освіти має бути завжди конкурентноспроможним, — сказав професор Грицик. — Наші переваги — це можливість виконання не лише освітньої, але й наукової складової. Маємо акредитовані наукові лабораторії, де мають можливість виконувати дисертаційні роботи наші викладачі, а також дипломні і магістерські роботи наші студенти. Сьогодні в університеті створені всі умови для реалізації освітніх і наукових проектів».

Роботу ректора делегати конференції трудового колективу одностайно визнали задовільною.

З окремою доповіддю виступив голова профкому Любомир Заяць, який відзвітував про виконання колективного договору, розповів про використання коштів на оздоровлення працівників університету, турботу й опіку над ветеранами ІФНМУ тощо.

У наступній публікації запрошуємо переглянути спеціальне відео, яке ми підготували до 75-річчя університету.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
18
19
20
26
27

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma