Студенти-медики долають кордони. Днями, 4-9 грудня, відбувся міжнародний обмін між учасниками Європейської медичної студентської асоціації (EMSA), яка діє в Івано-Франківському національному медичному університеті, та членами Азійської медичної студентської асоціації (AMSA) Малайзії.

Через пандемію COVID-19 програма обміну була організована в онлайн-режимі на платформі Zoom. За словами очільниці EMSA студентки шостого курсу Марії Мартинець, обидві сторони ретельно готувались до події: підшукували спікерів, працювали над віртуальним туром містом та університетом, а також готували національні страви, і це все ще задовго до грудня.

Перший день обміну був присвячений знайомству між собою малайзійців, українців, а також іноземних студентів ІФНМУ, котрі також входять до складу EMSA. «Завдяки такому інтернаціональному складу учасниківобмін вийшов доволі цікавим та міжкультурним, — зазначає Марія Мартинець. — Адже четвертий та п'ятий день були присвячені культурі Малайзії та України, хоча також не оминули ми і Зімбабве та Нігерію, звідки родом наші іноземні студенти».

Другий та третій день обміну були присвячені освітній частині. Здебільшого говорили про різні системи медичної освіти, ситуацію з коронавірусом та як з ним боряться у країнах обміну.

З боку Івано-Франківська доповідали кандидатка медичних наук, доцентка кафедри внутрішньої медицини №1 Галина Курилів, а також лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Андрій Процик. Вони розповідали про імунологію COVID-19, а також його вплив на систему освіти. Студенти з Малайзії були дуже зацікавлені і ставили багато питань спікерам.

Під час досить насичених днів культури франківці вивчили декілька слів малайзійською. У свою чергу друзі з Азії навчились говорити «цьом», і їм дуже сподобалося це слово.

«Щодо труднощів, то це, звичайно, модульний період у наших студентів, який, хоч і проходить онлайн, та все ж потребує багато сили і терпіння, — говорить Марія Мартинець. — Також між нашими країнами є шестигодинна різниця в часі. Через це програму в суботу ми розпочинали о 8:00 за Києвом та о 14:00 за Малайзійським часом».

Усі учасники залишились задоволеними обміном, і було сумно прощатись. Студенти обмінялись контактами, відіслали поштою сувеніри та сертифікати, і дуже сподіваються колись все-таки зустрітись у реальному житті.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
22
24
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma