Щорічно 9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day). У цей день 2003 року в мексиканському місті Меріда на політичній конференції була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31.10.2003 року).

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави - члени ООН проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.

Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року.

Згідно з Конвенцією ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

Відповідно до частини четвертої статті 53 Закону України «Про запобігання корупції», Івано-Франківський національний медичний університет забезпечує умови для повідомлень про порушення особами вимог цього Закону.

Як зазначає провідний фахівець з питань запобігання корупції в ІФНМУ Наталія Федосенко, повідомити про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень в університеті, можна кількома способами:

1. Направлення інформації на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

2. Надання інформації в скриньку для звернень про корупційне правопорушення, яка розміщена в холі центрального корпусу ІФНМУ (м.Івано-Франківськ, вул.Галицька, 2);

3. Засобами телефонного зв’язку за виділеною телефонною лінією - номер +38(097)99-49-150;

4. Заповнення анонімної форми повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією (Google Forms) через офіційний вебсайт ІФНМУ;

5. Під час особистого прийому громадян ректором та шляхом звернення до уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції.

В рамках проведення Міжнародного дня боротьби з корупцією, з метою формування нульової толерантності до корупції, Національним антикорупційним бюро України було розроблено «Антикорупційну абетку» - це прості пояснення складних понять про боротьбу з корупцією. В ній зібрано 70 юридичних термінів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
22
24
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma