Нещодавно в режимі онлайн відбулась IV міжнародна конференція «Ментальне здоров’я: глобальні виклики XXI століття», яка охопила учасників і спікерів з усіх шести континентів світу. Участь у події разом зі своїми науковими керівниками взяли студентки третього курсу медичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету Юлія і Тетяна Барбанові.

Конференція відбувалась під егідою Світової федерації психічного здоров’я. Метою було забезпечення платформи для обміну ідей, побудови академічної співпраці між дослідниками з різних регіонів світу, а також поширення провідних практик та наукових досліджень з проблем охорони психічного здоров’я. Серед тем виступів були COVID-19, віртуальна реальність, штучний інтелект, Orthorexia Nervosa, Антарктика, права пацієнтів, паліативна допомога, самотність тощо.

Юлія і Тетяна Барбанові разом зі своїми науковими керівниками асистенткою кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Іриною Ромаш та асистентом кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Іваном Ромашем працювали над міжкафедральним дослідженням «Психологічні, етичні і деонтологічні потреби пацієнтів».

«Метою нашої роботи було дослідити, якими якостями повинен володіти лікар 21 століття із точки зору сучасного пацієнта з метою покращення комплаєнсу, тобто співпраці лікаря із пацієнтом, — розповідає Юлія Барбанова. — Ми живемо в час стрімкого технічного розвитку. А це в свою чергу сприяє формування технічного підходу взаємовідносин лікар-пацієнт. Стрімкий та легкодоступний потік інформації, надмірна проінформованість хворих інколи ускладнює комплаєнс - співпрацю лікаря із пацієнтом». І ось тепер результати роботи були представлені на суд міжнародної наукової спільноти.

У свою чергу Іван Ромаш представив доповідь «Роль метформіну гідрохлорид в комплексній терапіі порушень вуглеводного обміну у пацієнтів із параноїдною шизофренією на тлі застосування атипових нейролептиків», а Ірина Ромаш виступила із доповіддю «Розлади соціального функціонування та якості життя у пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, поєднаною із дисплазією сполучної тканини».

Роботи івано-франківських учасників опубліковані англійською мовою у престижному науковому журналі «Mental Health: Global Challenges Journal». Тож наші науковці не лише взяли участь у конференції, а й мають наукові публікації.

Вітаємо наших студенток з першими успішними кроками в науці! Бажаємо натхнення і подальших звершень!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
22
24
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma