Днями на кафедрі інфекційних хвороб та епідеміології відбулося online-засідання студентського наукового гуртка. Тематика зустрічі була вибрана з урахуванням складної епідеміологічної ситуації в країні та світі, а саме як вберегти себе та близьких, прийнявши свідоме рішення — вакцинуватись.

Як розповідає керівник гуртка, асистента Андрія Процика, гуртківці були дуже зацікавлені у цій темі та захотіли поширити достовірні факти на користь вакцинації. Вони створили опитування у вигляді Google-форми, поширили його серед колег студентів, і так всі охочі могли поставити запитання, що їх цікавили. Крім того, до засідання гуртка мали можливість долучитись не тільки гуртківці, але й інші студенти. Кураторами засідання були асистенти Андрій Процик та Ольга Матвіюк.

Студентка п’ятого курсу Ірина Галас розповіла про сучасний календар профілактичних щеплень в Україні та показала його відмінності від календарів щеплень у інших провідних країн світу. Останні рекомендації МОЗ України про показання та протипоказання до вакцинації, які зазнали численних змін за останнє десятиріччя, висвітлила студентка Юлія Бойчук. Найбільше запитань було отримано з приводу профілактичних щеплень для медичних працівників. Михайло Саковський запропонував чіткий перелік рекомендованих вакцин, що обов’язково мають бути виконані лікарями різних спеціальностей, та обґрунтував свій вибір.

Цікава дискусія скалась з приводу вакцинації людей, які порушили календар щеплень, як його «наздогнати», якими вакцинами виконувати імунопрофілактику та за якими схемами це слід робити у дорослому віці.

Звісно, не обійшли стороною проблему доцільності вакцинації в період пандемії COVID-19. Користуючись рекомендаціями МОЗ України, ВООЗ та Центру з контролю захворюваності США, студенти та викладачі навели переконливі дані про доцільність та ефективність специфічної імунопрофілактики в умовах пандемії.

Студенти також розробили покроковий маршрут для того, хто бажає щепитись рекомендованою вакциною: від аптечного пункту до кабінету профілактичних щеплень. Про те, як дотриматись холодового ланцюга, як оцінити якість та цілісність імунобіологічного препарату, розповіла Світлана Халак.

«Профілактувати, а не лікувати» – з таким гаслом завершилось засідання. Усі учасники спілкування обрали варіант «ЗА» вакцинацію.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
9
10
12
17
18
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma