9 листопада українці відзначають День української писемності та мови. Уже двадцятий рік поспіль у цей святковий день усі мають нагоду долучитися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Традиційно студенти й викладачі Івано-Франківського національного медичного університету та Фахового медичного коледжу взяли участь у цій події.

На жаль, в умовах пандемії не було змоги зустрітися в просторій аудиторії, як раніше, і послухати милозвучні українські поезії та пісні, а потім відтворити почутий текст диктанту на папері… Однак понад півсотні викладачів та студентів приєдналися до написання радіодиктанту за допомогою платформи Teams.

З вітальним словом виступили перша проректорка, докторка біологічних наук, професорка Ганна Ерстенюк та завідувачка кафедри мовознавства, докторка філологічних наук, професорка Світлана Луцак.

Студенти університету та Фахового медичного коледжу записали відеопривітання для всіх присутніх. Так учасники онлайн-події послухали, як декламують поезію студенти медичного коледжу Діана Логай, Марта Кочмар, Василь Куриляк, студент медичного факультету Андрій Витвицький, студент факультету підготовки іноземних громадян Тсанте Жанту Франкі; як співають Джуда Окечукву, Айдан Мамедова, Доддадіюр Шіварадж Тхруптхі, Таїсія Дзебчук. Також студенти медичного факультету брати Остап і Марко Шийки записали зворушливе виконання «Мелодії» Мирослава Скорика.

Врешті відбулась й головна подія дня — радіодиктант. Писали на одному подиху, відчуваючи трепет сердець у єдиному пориві однодумців з усіх куточків України та світу.

Цікаво, що текст диктанту вперше складав відомий видавець і письменник Іван Малкович, а зачитувала професійна акторка Римма Зюбіна. Він був присвячений актуальній та дискусійній темі: чи зможуть електронні носії витіснити традиційну книгу? Висновок такий: головне читати, не важливо, з яких носіїв, адже знання – це найважливіше, що в нас є!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma