Нещодавно на кафедрі гістології, цитології та ембріології ІФНМУ завершився капітальний ремонт. Повністю оновились усі приміщення, а це понад 1000 м2. Завідувач кафедри професор Сергій Геращенко поділився своїми враженнями, а також розповів, чому тепер студенти не сплутають її з жодною іншою кафедрою університету.

Якщо вдатися в історію, то у 1980-х роках нинішні приміщення кафедри були горищем морфологічного корпусу, де жили птахи і кажани. У кінці десятиліття керівництво уніврситету вирішило «поселити» там кафедру гістології.

«Багато років підлоги, електрика були в жахливому стані, стіни час від часу оновлювалися, але ще старими крейдяними побілками, єдине, що раніше було зроблено, це заміна вікон на металопластикові під час реконструкції даху на корпусі, — згадує Сергій Геращенко. — Ми довго йшли до цього ремонту, адже для нього треба було акумулювати величезний об’єм матеріалів, від покриття підлоги до електропроводки».

Масштабний ремонт почався влітку минулого року. Навчальний процес ніхто не відміняв, тому кафедрі довелося підлаштовуватися. Коли в Україні почався карантин, практично всі навчальні кімнати вже були завершені, і кафедра використала відсутність студентів, щоб довести роботи до кінця.

В результаті багатомісячної праці робітників університетського адміністративно-господарського відділу на кафедрі повністю замінили електропроводку, тепер вона відповідає потребам сучасної апаратури, яким нині обладнується кафедра. Також тут замінили підлогу, в коридорі встановили підвісну стелю, оновилися стіни, встановлена нова сантехніка. Замінили також старі меблі в лабораторії, асистентських.

Окремо варто розповісти про стіни в коридорі. Якось ректору ІФНМУ професору Миколі Рожку показали ескізи оформлення стін — на них колись хотіли нанести зображення мікропрепаратів. Він одразу підтримав цю ідею. «Ми радилися з художником, знайомили його з виглядом мікропрепаратів, і за місяць ця талановита людина сприйняла всю гістологію, — згадує професор Геращенко. — Результат перевершив усі наші очікування. Тепер кафедру гістології ні з чим не сплутаєш. До того ж студенти впізнають мікропрепарати, зображені на стінах, тож це має і навчальний ефект».

Нині кафедра очікує на прибуття нового обладнання, зокрема, 20 нових сучасних навчальних мікроскопів. «Цей ремонт фактично є капітальним, — говорить Сергій Геращенко. — Дуже дякуємо ректорату за підтримку, а також всім робітникам, які працювали на кафедрі. Вони дуже совісно поставилися до роботи, переживали, щоб все було зручно і комфортно для студентів».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
22
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma