Днями на базі Івано-Франківського національного медичного університету в online-форматі відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю «Фундаментальні науки – практичній медицині: морфофункціональні методи дослідження онтогенетичних перетворень фізіологічних та метаболічних процесів, змодельованих патологічних станів, при захворюваннях внутрішніх органів».

Конференцію провела кафедра анатомії людини ІФНМУ. Цьогоріч науковий форум присвячений одразу двом ювілейним датам – 80-річчю з дня народження завідувача кафедри у 1987-2007 роках професора Богдана Шутки та 75-річчю нашого університету. Подія вже стала традиційною, і символічно, що вона завжди відбувається напередодні Дня вчителя, адже професор Шутка був вчителем для багатьох нинішніх науковців і відкрив їм дорогу в науковий світ.

На форумі зареєструвалися 135 учасників, серед яких 28 професорів, 49 доцентів, 58 асистентів. Серед учасників також були 16 практичних лікарів із вищих медичних навчальних закладів та клінік України, а також зарубіжжя (Ізраїль, Великобританія, Болгарія, Чехія). Загалом на 167 сторінках електронного збірника представлено 46 робіт. 104 учасники отримали сертифікати.

Тематика конференції стосувалася різних питань розвитку морфологічної науки. Також науковці ділилися спогадами про відомого вченого-морфолога Богдана Шутку.

Із вступним словом виступив ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. Також серед доповідачів були учениця професора Шутки, завідувачка кафедри анатомії людини, професорка Оксана Попадинець, директор відділення нейрохірургії Наукового інституту реконструкції нерва, оперуючий лікар-нейрохірург професор Шимон Рохкінд (Ізраїль); лікарка-ендодонт (Великобританія) Ірина Бєлєва, яка здобувала освіту в нашому університеті, завідувачка кафедри анатомії, топографічної анатомії та оперативної хірургії Київського медичного університету, доцентка Ірина Керечанин.

«Представлення результатів власних досліджень, їх обговорення, дискусія між провідними фаховими науковцями сприяли отриманню консенсусу з ключових спірних питань, збагаченню новими ідеями і отриманню стимулу до подальшої наукової праці, — підсумовує професорка Оксана Попадинець. — Обговорення актуальних проблем морфології здійснювалося сумісно провідними вченими-морфологами і практикуючими лікарями, що важливо для підвищення кваліфікації лікарів і активного втілення найновіших методичних підходів, систем лікування і профілактики в практичну охорону здоров'я. Доповіді були інформативні, яскраві, оформлені якісними ілюстраціями, діаграмами».

Наприкінці форуму учасники прийняли резолюцію конференції. Зі всіма матеріалами конференції можна ознайомитися за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
6
7
8
12
13
14
19
20
21
22
23
26
27
28
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma