У Києві відбулася церемонія нагородження українських медиків відзнаками за професіоналізм і милосердя «Орден святого Пантелеймона» та «Медаль святого Пантелеймона». Цю нагороду ще називають українським «медичним Оскаром». У номінації «Найкращий лікар» «Орден святого Пантелеймона» отримав Нестор Середюк — професор кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства Івано-Франківського національного медичного університету.

Заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук технологічної кібернетики України, член Асоціації кардіологів України Нестор Середюк працює медиком уже 62 роки. Він присвятив гастроентерології 20 років, а кардіології – понад півстоліття. Він вважає медицину постійним двобоєм зі смертю, де тільки справжній професіонал здатен перемагати.

Нестор Миколайович родом із села Старуня Богородчанського району. Про те, що хоче стати лише лікарем знав з самого дитинства, хоча в родині не було жодного медика. У 1960 році Нестор Середюк закінчив із відзнакою Івано-Франківське медичне училище, а в 1966 році – Івано-Франківський державний медичний інститут. Професор широко відомий як талановитий, багатогранний учений, автор понад 600 наукових праць, серед яких більше 30 монографій, підручників, навчальних посібників, статей в авторитетних виданнях України, Європи та США.

Свій шлях у медицині почав з фельдшера. В ІФНМУ Нестор Середюк пройшов шлях від клінічного ординатора кафедри внутрішніх захворювань №1, асистента, доцента, професора до завідувача кафедри внутрішньої медицини №2. Всього в університеті чоловік працює 57 років.

Це вже втретє Нестора Середюка висували на орден святого Пантелеймона від Івано-Франківської області, і цього року його таки відзначили. «Пантелеймон перекладається як «цілитель», «покровитель». Тому ми, спільнота лікарів, вважаємо його покровителем медицини, лікарського мистецтва, лікарів і нашого воїнства. Орденом нагороджують у кількох номінаціях. Найбільш вагомою є номінація «Найкращий лікар». Поважна рада одноголосно вирішила, що я маю носити цей орден. У фіналі зі мною були ще троє людей, які були достойними. Я з радістю буду носити орден як найвищу нагороду у моєму житті. Вищої нагороди я не мав і не буду мати. Цим я горджуся», — говорить Нестор Середюк.

«Конкуренція серед номінантів на цю відзнаку була поважна і серйозна, — розповідає голова регіональної Ради ордену святого Пантелеймона доцент ІФНМУ Іван Мельник. — Але наш Нестор Середюк був на висоті. Його досвід понад 62 роки в медицині — це великий здобуток і приклад для наслідування для багатьох нас».

«Це дійсно велике свято. Нагорода, яку отримав наш професор — це визнання професійного відношення до роботи. І Нестор Миколайович в цьому великий приклад для на усіх, — говорить ректор Микола Рожко. — Крім того, цей орден є оцінкою роботи всього університету щодо милосердя і лікарської справи». До слова, адміністрація вишу з цієї нагоди також преміює професора Середюка.

Нестор Середюк виховав цілу плеяду своїх учнів. Чимало з них нині вже є потужними фахівцями, професорами. які працюють пліч-о-пліч зі своїм наставником. «За 40 років спілкування з Нестором Миколайовичем я можу оцінити його як надзвичайну людину, громадянина, науковця, лікаря і педагога, — говорить проректор з наукової роботи ІФНМУ професор Ігор Вакалюк. — Починаючи з 1980-х років за його ініціативи і активної участі створена кардіологічна служба нашої області, впроваджуються найпередовіші технології лікування. І це в першу чергу заслуга Нестора Миколайовича». «Він один з небагатьох професорів, який вже о шостій ранку на роботі, і йому не вистачає 18 годин робочого часу, щоб повністю віддатися студентам, — каже декан медичного факультету ІФНМУ професор Роман Яцишин. — Він вміє заразити студентів своїм бажанням і баченням медицини. Це людина, яка бореться з хворобами серця все своє життя, і власним прикладом показує, як треба любити українську медицину, як можна бути завжди зарядженим на успіх».

Студенти ІФНМУ щиро люблять і поважають свого професора. На його науковий гурток ходять цілими групами. «Нестор Миколайович робить значний внесок в розвиток української медицини – крім безлічі друкованих публікацій та підручників, в тому числі англомовного, веде гурток «Cor et Vasa», який із задоволенням відвідують не лише студенти а й лікарі-інтерни та практикуючі лікарі, — розповідає лікар-інтерн Іван Твердохліб. — Як талановитий учитель і наставник, він уміє так пояснити найскладніші механізми захворювань, що їх зрозуміє кожен. Він зумів майстерно поєднати найновішу доказову інформацію презентацій із реальними клінічними випадками з більш як півстолітньої практики, які запам’ятовуються надовго. Зважаючи на теперішню ситуацію з пандемією, Нестор Миколайович «іде в ногу з часом»: записує відео-презентації і ділиться знаннями і рекомендаціями не лише з нашими студентами, але й із всією Україною та всіма бажаючими, поширюючи свої лекції і досвід на YouTube. Чого нам всім варто повчитися у Нестора Миколайовича – так це неймовірної любові до своєї професії, постійного вдосконалення та відкритості до нових знань!»

«Я щиро можу сказати, що я захоплююся та дякую професору Нестору Миколайовичу, як лікарю, який врятував тисячі життів; як науковцю, за спиною якого велике число перемог та найактуальніших досліджень, який став для нас прикладом; як вчителю та наставнику, який допізна залишається з студентами, навчаючи нас кардіології, від азів до професійних новітніх навичок; як одному з кращих наукових керівників гуртка на рівні України та світу, оскільки його лекційна ніколи не буває порожньою, а інколи наскільки переповнена, що доводиться шукати іншу; як відкритій щирій Людині, яка рухається в ногу з часом, і починає створювати актуальний український онлайн-контент з кардіології ще до того, як світ потрапляє в хвилю пандеміїї, — говорить голова Студентського наукового товариства Надія Гринів. — Я щиро вдячна, що маю змогу вчитися в найкращих! Вдячна за щоденний труд і любов до пацієнтів та студентів!»

«Нестор Миколайович наскільки прогресивний професор, педагог, що його лекції студенти біжать слухати навіть після 17:00. Саме в той час розпочинається гурток з кардіології, — каже студентка шостого курсу Юлія Філяк. — Подати інформацію доступно — це його особлива майстерність. В аудиторії, де часто понад 90 осіб, не чути й слова, всі завмирають і швидко все записують. Не знаю, в чому магія, але Нестор Миколайович знає рецепт зацікавлення студента-медика».

Щиро вітаємо нашого дорогого професора із високою нагородою та бажаємо нових успіхів і досягнень у житті!

Довідково

Громадська відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден святого Пантелеймона» має професійно-фахову спрямованість і присуджується в Україні з 2009 року за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість та духовний розвиток українського народу і держави в цілому.

Поважна рада відзнаки за участю представників регіональних рад обрала по одному переможцю у таких номінаціях, як: «Найкращий лікар», «Найкращий медичний працівник», «Новатор охорони здоров’я», «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я», «Взірець служіння суспільству», «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України» (для іноземців), повідомляє Укрінформ. Також під час нагородження відзначили за професіоналізм та милосердя «Медаллю святого Пантелеймона» у таких номінаціях: «За лікарське мистецтво», «За турботу та ласку до хворого», «За наукові розробки в медицині». Крім того, організатори вручили відзнаки «За видатні заслуги перед народом України» двом медикам. Лауреати в номінаціях, які не стали переможцями, отримали дипломи.

Як раніше повідомив голова Поважної ради відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден святого Пантелеймона» Василь Князевич, цього року на участь у конкурсі надійшло понад 120 заявок. Він також додав, що Поважна рада ордену створила робочу групу, яка напрацює пропозиції та звернеться до Президента, аби окремо відзначити лікарів, які борються з пандемією коронавірусу в Україні.

Частина фото: Євген Котенко, Укрінформ

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19
21
22
23
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma