У зв’язку з пандемією COVID-19 світу доводиться призвичаюватись до нових умов життя. Не став винятком і спорт. Так, нещодавно у дистанційному форматі відбувся Кубок світу з гирьового спорту. Студенти Івано-Франківського національного медичного університету не просто взяли участь у змаганнях, а навіть посіли призові місця.

Як розповідає тренер університетської збірної команди Заслужений майстер спорту України, старший викладач кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії з курсом фізичного виховання Роман Михальчук, такий формат змагань є можливим завдяки тому, що гирьовий спорт не вимагає великих матеріальних ресурсів. Усе, що потрібно спортсмену — гирі і поміст.

За регламентом Кубка, усі учасники мали записати свої виступи на відео одним безперервним кадром. Спершу потрібно було зафіксувати зважування гирі, далі зважувався сам спортсмен, і тоді протягом 10 хвилин він виконував свою вправу. Відеозаписи надсилали організаторам змагань, а вони вже пересилали їх суддям для перегляду і фіксації результату.

Кожній категорії спортсменів були чітко виділені дні для виконання своїх вправ і надсилання результатів. У зв’язку з цим сам Кубок фактично тривав два тижні, 15-29 травня. Команда ІФНМУ виконувала свої вправи на базі кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії з курсом фізичного виховання з дотриманням вимог дистанціювання. І ось нарешті організатори оприлюднили офіційні результати змагань та надіслали офіційні дипломи.

Студент п’ятого курсу Олександр Шваб став срібним призером Кубка світу. У ваговій категорії до 80 кг (група Еліт) він виконав 55 підйомів довгим циклом двох 32-кілограмових гир. Студентка другого курсу Софія Обаль посіла третє місце, у категорії понад 75 кг (група Аматори) вона ривком підняла 16-кілограмову гирю 103 рази. Переможцем Кубка світу став Роман Михальчук, який виступив у ветеранській групі Майстри (вага до 80 кг). Його результат — неймовірні 234 підйоми 24-кілограмової гирі за 10 хвилин. На Кубку світу у складі нашої команди виступив також брат Олександра Шваба Сергій, він став переможцем у групі Еліт, вага до 74 кг. Його результат — 118 підйомів 32-кілограмової гирі ривком.

«Про Кубок світу ми дізналися за два тижні, і готувався до цих змагань в домашніх умовах, — розповідає Олександр Шваб. — Це дуже хороших стимул тренуватися. Я задоволеним своїм виступом, але, звісно, завжди є можливість покращити результат. Хочу відзначити нашого тренера, адже 234 підйоми за 10 хвилин — це фактично межа фізичних можливостей. Технічно правильно, з фіксацією підйомів, просто неможливо зробити більше. Ми були просто вражені таким результатом!»

Софія Обаль спеціально не готувалась до цих змагань. «На жаль, вдома наразі немає можливості тренуватися, тому підготовки не було, — розповідає дівчина. — Я хвилювалася за свій результат, І дуже рада, що мені вдалося добре виступити і посісти третє місце. Сподіваюся, коли карантин закінчиться, ми зможемо повернутися до нормального навчання і повноцінних тренувань».

«Завдяки таким дистанційним змаганням спортсмени навіть в умовах карантину отримали мотивацію для підтримання фізичної форми, удосконалення своїх якостей, — говорить Роман Михальчук. — До того ж, це значна фінансова економія. Усе, що ми витратили — це стартові внески. Думаю, цілком моживо, що в майбутньому такі змагання будуть продовжуватися».

Нагадаємо, взимку цього року збірна команда ІФНМУ перемогла на студентському чемпіонаті України з гирьового спорту. Спортсмени та тренер дякують ректору університету Миколі Рожку та завідувачу курсом фізвиховання Володимиру Левку за постійну підтримку і сприяння у тренуваннях та участі в змаганнях.

Вітаємо наших студентів, їхнього тренера і бажаємо здоров’я, нових успіхів і перемог!

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma