В Івано-Франківському національному медичному університеті триває підсумкова державна атестація випускників. Поряд з медичним факультетом у четвер, 21 травня, екзамени почалися і на факультеті підготовки іноземних громадян.

Наразі екзамени склали вже чотири групи іноземних студентів. За словами екзаменаторів, сам процес уже налагоджений, студенти заздалегідь готуються до сеансу спілкування, і виходять на зв’язок дуже добре. «На мою думку, студенти добре підготовлені, — говорить заступник декана факультету підготовки іноземних громадян Володимир Голуб. — Звісно, є одиниці, які почуваються дещо невпевнено. Але хто вчився, той добре себе показує. Навіть самі екзаменатори кажуть, що загалом задоволені відповідями студентів».

Нові умови навчання мають один великий недолік для студентів-медиків — вони позбавляють їх можливості бути біля ліжка хворих. Те саме стосується й державної атестації. «Наші іспити є практично-орієнтованими, тому має бути більше живе спілкування, перевірка практичних навичок, а наразі все відбувається суто теоретично, — говорить доцент кафедри внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології ім. Є.М. Нейка Віталій Камінський. — Звісно, студенти працюють з клінічними ситуаційними задачами, і, з огляду на пандемію, це найоптимальніший вихід. Зрештою, ситуаційні задачі — це не просто теоретичне питання, тут треба мати клінічне мислення і добрий багаж знань».

Збоку може здатися, що завдяки дистанційному режиму студенти можуть користуватися сторонньою допомогою. Проте, за словами викладачів, така можливість практично нівелюється жорстким таймінгом екзамену та численними уточнювальними запитаннями від викладачів, коли студент має швидко зорієнтуватися і проявити глибину своїх знань. Часу на підглядання, інтернет-пошук чи щось подібне практично немає. У будь-якому разі, викладачі сподіваються на чесність і добросовісність студентів, що ані книжок у них на столі немає, ані суфлерів «за кадром».

«Загалом, як на мене, весь процес дуже налагоджений, все розписано по хвилинах і відбувається дуже чітко, — підсумовує Віталій Камінський. — У мене, до прикладу, взагалі не було ситуації, щоб якийсь студент не вийшов на зв’язок чи була якась затримка. Наразі мені все подобається».

Нові умови атестації непрості як для студентів, так і для викладачів. «Це всім незвично, але ми призвичаюємося, так само, як опанували процес дистанційного навчання, — каже заступник відповідального секретаря з підготовки до державних іспитів на факультеті підготовки іноземних громадян Мар’яна Прокопович. — Ми проводили наради зі студентами і представниками ректорату щодо порядку атестації. Студенти отримали детальні інструкції, стосовно проведення іспитів, вигляду, явки, таймінгу. Відбувалися консультації з окремих дисциплін. Наразі все відбувається добре».

За повідомленням Центру тестування, попередньо на 10 червня запланований ліцензійний іспит «Крок 2». Це буде другим етапом державної атестації для студентів. Як кажуть в іноземному деканаті, на жаль, у зв’язку з карантинними заходами, цього року випускники не матимуть урочистого вручення дипломів. Вони забиратимуть документи безпосередньо в деканаті.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
9
13
14
15
16
17
23
25
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma