Загальний карантин триває вже третій тиждень і цілком можливо, що вдома доведеться сидіти ще не мене двох. Аби не витрачати цей час на марне, пропонуємо перелік цікавих навчальних програм онлайн з різних аспектів медицини. Так, на період карантину платформа дистанційного навчання Coursera відкрила безкоштовний доступ до маси своїх курсів. Ось деякі з них.

Основні фізикологічні показники: розуміння сигналів, які подають наш організм

Життєві ознаки — серцебиття, артеріальний тиск, температура тіла, частота дихання та біль - передають важливу інформацію про фізіологічний стан людського організму. У цьому шестигодинному курсі ми досліджуємо анатомію та фізіологію, що лежить в основі життєвих ознак, щоб ви виробили систематичне, інтегроване розуміння того, як функціонує організм. Переглядаються відповідні системи організму, включаючи серцево-судинну та дихальну, після чого пояснюється, як функція цих систем впливає на життєві показники. Ми обговорюємо нормальні діапазони, нормальні варіанти та механізми, що лежать в основі змін об'єктивного вимірювання життєвих ознак. Курс також включає демонстрацію відповідних методик вимірювання життєвих знаків у собі та інших.

https://www.coursera.org/learn/vital-signs

Мова: англійська.

Субтитри: арабська, чеська, каталанська, голландська, російська, англійська.

Стенфорд. Вступ до їжі та здоров'я

У всьому світі ми стикаємось із глобальними епідеміями ожиріння, діабетом та іншими захворюваннями, пов’язаними з дієтою. Для вирішення цих криз у сфері охорони здоров'я ми повинні терміново вивчити інноваційні стратегії просування здорового харчування. Є вагомі докази того, що глобальне зростання споживання сильно обробленої їжі в поєднанні з культурним відхиленням від приготування їжі в домашніх умовах сприяло високим показникам хронічних захворювань. У цьому курсі слухачам буде надана необхідна інформація та практичні навички, щоб почати оптимізувати спосіб їх харчування.

https://www.coursera.org/learn/food-and-health

Мова: англійська

Субтитри: арабська, українська, чеська , португальська (бразильська), німецька, російська, англійська, іспанська.

Епідеміологія: фундаментальна наука про здоров'я населення

Часто називається "наріжним каменем" охорони здоров'я, епідеміологія - це вивчення поширення та визначальних факторів захворювань, стану здоров'я чи подій серед населення та застосування цього дослідження для контролю проблем зі здоров’ям. Застосовуючи вивчені в цьому курсі концепції до сучасних проблем та проблем охорони здоров'я, слухачі зрозуміють практику епідеміології, яка стосується реального життя та сприяє кращій оцінці програм та політик охорони здоров'я. Цей курс досліджує проблеми охорони здоров'я, такі як серцево-судинні та інфекційні захворювання - як локально, так і глобально - через епідеміологію.

https://www.coursera.org/learn/epidemiology

Мова: англійська

Субтитри: англійська, китайська

Вступ до раку молочної залози

Ласкаво просимо до вступу до раку молочної залози! У цьому курсі ми дізнаємось трохи про провідну причину раку у жінок у всьому світі - від основної біології захворювання, факторів ризику та профілактики, від способів лікування до виживання. Ми поговоримо з провідними експертами, вивчимо деякі основні дослідження, які висунули це поле вперед, і проведемо інтерактивні дискусії на дискусійних дошках та соціальних медіа.

https://www.coursera.org/learn/breast-cancer-causes-prevention

Мова: англійська

Субтитри: англійська

Ще більше безкоштовних онлайн-курсів ви може знайти на українських проектах Prometheus, EdEra, WiseCow, ВУМ online.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma