Наша країна, як і світ в цілому виявились не підготовленими до пандемії нового вірусу, який буквально за пів року охопив практично всю планету. Введені карантині норми змусили людей закритися в домівках, різка зміна ритму життя для багатьох виявилась важкою і навіть  травматичною. Як подбати про своє психологічне здоров’я у нових життєвих реаліях ми розпитали у психологині університету Ірини Козової…

 

Карантин неабияк  вплинув на спосіб життя людей. Зараз ми живемо в новій для нас реальності, навіть якщо не приймаємо її та заперечуємо. Психологиня Івано-Франківського національного медичного університету Ірина Козова стверджує, дуже часто у таких ситуаціях люди починають панікувати і це може призвести до цілої низки психосоматичних розладів: панічних атак, безсоння, підвищеного серцебиття, частого головного болю, запаморочення, погіршення зору чи слуху, задишки, розладів кишково-шлункового тракту тощо.

Разом з тим, психологиня акцентує, що страх – це адекватна реакція організму на зовнішню небезпеку. «Страх – це нормально, адже в нашому випадку йдеться про загрозу захворіти та навіть померти. Звісно, це лякає, напружує і дестабілізує, – говорить Ірина Козова. –  Але в той же час, за усіма цими афективними переживаннями, стоїть надважлива функція страху – захист. Якщо людина боїться померти, вона не робить тих речей, які загрожують її життю і здоров’ю».

Крім того, у стані паніки наші переживання підсилюються, що може  призводити до нав’язливих ідей та дій, які часто мають ритуальний характер, як, приміром: надмірне миття рук, розкладання речей в певній послідовності, щоденне  прання верхнього  одягу, навіть, якщо людина не виходила на вулицю… Саме тому фахівці радять контролювати свій психологічний стан і настрій.

За словами Ірини Козової, суспільство зараз розділилось на дві категорії: тих, які бояться коронавірусу, і тих, хто його ігнорує. При чому, ці дві, нібито абсолютно різні психологічні реакції теж є похідними від страху.

«На психологічному рівні внаслідок тривоги відчувається стурбованість і хвилювання, що  супроводжується невизначеністю, безпомічністю  та невпевненістю, – пояснює практичний психолог. – У тривожному стані людина втрачає можливість акцентуватися на чомусь іншому, окрім небезпеки, що наближається. Тому психіка людини старається знайти для себе вихід і включає психологічний захист. Одним із варіантів психологічного захисту є заперечення проблеми, що створює ілюзію безпеки: якщо я не визнаю хворобу, значить її не існує».

Психологи радять обов’язково фільтрувати інформацію про вірус та перебіг пандемії, але більшу небезпеку, ніж сам коронавірус, несе штучне нагнітання паніки навколо ситуації з пандемією. «Варто відсіювати чужі страхи та спекуляції на цій темі, і зосередитись виключно  на тому, що дійсно лякає саме вас. Адже це дозволить адекватно оцінювати ситуацію та приймати правильні рішення», –  зазначає психологиня Козова.

Окрім того фахівчиня має декілька порад, як максимально знизити рівень стресу під час карантину та підтримати фізичне здоров’я:

- дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни, регулярно прибирайте та робіть дезінфекцію житла;

- користуйтесь тільки достовірною та перевіреною інформацією з офіційних джерел;

- займіться своїм  хобі або знайдіть нове цікаве для себе заняття;

- займайтеся спортом в домашніх умовах без обмежень;

- комунікуйте з друзями та знайомими через засоби мобільного зв'язку та соціальні мережі;

- будьте терпеливими (відчуття втоми наступає швидше, ніж від фізичної та розумової праці);

- ощадливо використовуйте матеріальні ресурси в умовах загальної економічної кризи;

- плануйте своє майбутнє.

Фахівці наголошують, що відчуття  безпомічності відійде, якщо скласти план дій власної поведінки. «Варто подбати про свій захист від негативного впливу. Це дає відчуття впевненості, яке у свою чергу понизить рівень тривоги та емоційної напруги», – радить Ірина Козова.

Тож бережіть себе! Здолаємо вірус позитивом і гарними планами на майбутнє.

Всім здоров’я!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma