З початком карантину з приводу COVID-19 в Івано-Франківському національному медичному університеті облаштували пункти скринінгу. Медсестри пропонують виміряти температуру та обробити руки.

Такі пункти працюють у центральному корпусі, будівлі стоматологічного факультету, в гуртожитках №№ 1, 2, 3 та у клініці університету. До пунктів скринінгу долучились і студенти-волонтери зі Студентського профкому та Студентського парламенту. Вони працюють тут після працівників університету, з 17 до 20 години.

За словами науковців ІФНМУ, зараз особливо актуально слідкувати за собою. Професорка Ірина Купновицька каже, що настільки часто миє руки, що аж надто відчуває сухість, але без цього ніяк. «Кожен обов’язково має дбати про себе, бо можна підловити вірус і стати його розпосюджувачем», — говорить професорка.

Завідувач кафедри оториноларингології з курсом хірургії голови та шиї, професор Василь Попович каже, що нині проблемою є нехтування загально медичними принципами. «З професійної сторони, якщо взяти Італію, то нехтування загально медичними принципами змінило ставлення людей до медицини, — говорить професор. — Нині переважає уявлення про медицину як про комп’ютерні томографи, цифрові технології тощо. І нехтування саме загально медичними принципами поступово переростає в психотичну реакцію. На мою суб’єктивну думку, люди через те, що не знають елементарних речей, починають нервуватися і запроваджувати різні надмірні обмеження».

«Тримати руки в чистоті – це тільки один з компонентів, — продовжує Василь Попович. — Головне – це здоровий спосіб життя та здорове оточення. Ми розуміємо, що є вірус, який нас оточує, і є організм, який сприймає його. І ця сприятливість до вірусу залежить від рівня здоров’я. Тому зараз потрібно не мобілізовувати організм, а тримати його у комфортних умовах, коли він стійкий до інфекцій, тобто не нервуватись, слідкувати за харчуванням, мати нормальним сон. Такій людині захворіти набагато важче».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma