Пам’ять, що живе у віках. У вівторок, 11 лютого, в обласній філармонії відбувся музично-поетичний вечір «Зродились ми великої години», присвячений Героям Небесної Сотні та всім Героям України. Подію організував відділ освітньо-виховної роботи Івано-Франківського національного медичного університету.

Такий вечір пам’яті університет влаштовує вже п’ятий рік. Головних дійових осіб традиційно грали самі студенти-медики. Автором сценарію стала музична керівниця відділу освітньо-виховної роботи Іванна Мошура, постановка художньої керівниці цього відділу Марії Цвік.

Головною сюжетною лінією цього разу стала національно-визвольна боротьба українців у лавах ОУН-УПА. Українські Герої постали перед глядачами живими людьми, які переживають, страждають, кохають... На початку вечора прозвучала пісня «Нас весна не там зустріла» у виконанні студентки Христини Лікар та працівника відділу освітньо-виховної роботи Назара Фігури на початку композиції. Саме таким був пролог про дівчину та її нареченого, яким довелося познайомитися у час війни.

«Ми вирішили, що має бути не лише фонова музика, але й живе пісенне виконання, — розповідає про задум Іванна Мошура. — І тема кохання матиме наскрізну лінію, адже кохання було як в лісах, де воювали оунівці, так і на Майдані, є чимало таких історій з російсько-української війни...». «Війна і кохання переплетені, і мені випала нагода передати у пісні саме цю тему, — розповідає Христина Лікар. — Мені подобається історія і все, що пов’язане з Україною. Нам важливо говорити про нашу непросту історію...». Зазначимо також, що цього вечора прозвучали дві давні пісні, записані від старожилів Надвірнянщини: «Сонце сходить , я сумую» і «Згадай мене моя матусю».

Сюжетна лінія протягнулась до сучасності, — трагічних днів Революції Гідності, війни на Сході України, — багатовікова боротьба українців за свободу і гідність продовжується і нині. «На сцені були події періоду УПА, а аткож сьогодення — Майдан і АТО, — каже виконавець однієї з головних ролей Володимир Жилюк. — Ми хотіли донести те, що потрібно триматися, єднатися, цінувати мову, пісню, історію та боротися за нашу Україну». «Хочеться, щоби молодь розуміла, за що бореться Україна, — говорить Іванна Мошура. — Наша спільна мета — не здаватися, адже ця боротьба триває, наші сучасні воїни продовжують цю боротьбу».

У фіналі вечора відбулося виконання легендарного Маршу українських націоналістів «Зродились ми великої години». Розчулена публіка аплодувала стоячи...

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma