В Івано-Франківському національному медичному університеті 23-30 січня відбулася підсумкова атестація лікарів та провізорів інтернів другого року з терміном навчання півтора роки. Вже третій рік практична частина атестації відбулась у формі об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ).

ОСКІ — це методика оцінки, заснована на принципах об'єктивності і стандартизації. Під час ОСКІ особи, які екзаменуються, послідовно переміщуються по спеціально об лаштованих станціях, де перебувають обмежений час. На кожній станції навчені методиці екзаменатори оцінюють екзаменованих за стандартизованими шкалами оцінки. Всі учасники проходять однакові випробування, послідовно переходячи від станції до станції відповідно до розкладу. Результати виконання завдань при цьому оцінюються з використанням чек-листів. Так відбувається оцінка професійної діяльності інтернів у змодельованих умовах. Для проведення ОСКІ використовуються різні тренажери і симулятори, а також залучаються стандартизовані пацієнти, волонтери або реальні пацієнти.

Загалом в ІФНМУ ОСКІ проводять вже четвертий раз. Вперше цей іспит відбувся під час атестації інтернів у червні 2018 року за чотирма спеціальностями. Зазначимо, що університетський навчально-науковий інститут післядипломної освіти (ННІ ПО) був у числі перших в Україні, який запровадив ОСКІ в якості пілотного проекту. Він не є обов’язковим для післядипломної освіти, але сьогодні здобутий досвід став критично важливим, адже цей іспит запроваджується у додипломній медичній освіті України. Так, вже через рік ОСКІ буде обов’язковим на стоматологічному факультеті, а через два — на медичному.

«Ми продовжуємо практику впровадження ОСКІ у післядипломній освіті, і нині ділимося досвідом з представниками кафедр та організаторами іспитів на додипломному етапі, — говорить директор ННІ ПО доцент Любомир Пелехан. — В ОСКІ ми задіяли новітні інтерактивні засоби, манекени і муляжі, симуляційні програми, відео-завдання, навчені актори з числа студентів та інтернів молодших курсів, також ми запросили реальних хворих. До складу екзаменаційної комісії ми запросили представників додипломної освіти, керівництво медичного і стоматологічного факультетів, проректорів».

«Об’єктивний структурований клінічний іспит є новітнім, інформативним, дуже цікавим. Він добре показує, хто і як готовий до практичної роботи, — каже Любомир Пелехан. — Ми аналізуємо результати, продовжуємо працювати над організаційними питаннями, щоб цей іспит відбувався ще краще, адже межі досконалості немає».

Нині в ІФНМУ почалося створення стаціонарного центру ОСКІ в окремо відведеному корпусі з відповідним оснащенням. Завдяки цьому університетським кафедрам вже не потрібно буде щоразу розгортати в себе станції іспиту, а студенти матимуть єдине і зручне місце для проходження практичного етапу атестації.

Наостанок зазначоми, що протягом цієї зимової екзаменаційної сесії атестувалися 136 інтернів. ОСКІ складали слухачі спеціальностей дерматовенерологія, загальна фармація, інфекційні хвороби, медицина невідкладних станів, неврологія, психіатрія, радіологія, судово-медична експертиза, фтизіатрія та пульмонологія.

Вітаємо новоспечених медиків!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma